Det är aldrig bra med utsläpp, men mindre utsläpp ser ofta mycket värre ut än vad det är, säger Fred Erlandsson på Stockholm vatten och avfall. Foto: Thomas Säwensten

Oklart var läcka i Bällstaån kommer från

Vad som ser ut som olja eller bensin har läckt ut i Bällstaån. Enligt Stockholm vatten och avfall har man vidtagit åtgärder för att få bort utsläppet från ån.

  • Publicerad 16:07, 31 jan 2020

Så här såg det ut för några dagar sedan i Bällstaån. Foto: Elin Djurling

Smutsigt och förorenat vatten har mött de som passerat Bällstaån de senaste dagarna. I lokala Facbookgrupper både i Sundbyberg och Bromma har frågan om vad det kan vara lyfts. Det har spekulerats om bland annat bensin från båtar, olja och flygbränsle.

Men Fredrik Härdén, miljöchef i Sundbyberg säger att kommunen inte vet vad det är för typ avfall det rör sig om.

– Vi har fått in ett ärende och misstänker att det kommer från Stockholm. Så det är anmält till miljökontoret i Stockholms stad, säger han.

Nanna Spett, miljöskyddsinspektör på Stockholms stad, berättar att det är någon form av bensin eller dieselolja som hamnat i ån.

– Det är svårt att ta reda på var det kommer ifrån. Trafikverket har varit där och konstaterat att de inte har något samband med deras byggnation där. Stockholm vatten har också varit där ute men vi har inte fått något besked, säger hon.

Har personal på plats

Fred Erlandsson vid Stockholm vatten och avfall inspekterade ån under torsdagen. Han säger att utsläppet uppmärksammades på onsdagen och att en anmälan om ett utsläpp i Bällstaviken kom in under gårdagen.

– Det enda jag vet är själva adressen på anmälan, men det kan lika gärna vara att det var där man stod när man såg det. Det är aldrig bra med utsläpp, men mindre utsläpp ser ofta mycket värre ut än vad det är, säger Fred Erlandsson.

Enligt honom har de nu placerat ner en läns på Annedalssidan som ska suga upp oljan eller bensinen.

– Vi har personal där ute nu för att se om det har kommit något mer avfall i vattnet, säger Fred Erlandsson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbyberg och AIK ska stärka flickhockeyn

Nyheter Sundbybergs IK och AIK har tecknat samarbetsavtal som i första steget ska lyfta flickhockey till en ny nivå och Per Håkansson, sportchef och ungdomsansvarig i SIK, är "mycket hoppfull".tisdag 4/8 14:46

Lilla Parken repeterar ny musikal

Nyheter Hoppas att FHL lättar på restriktionerna Lilla Parken har inlett repetitionerna inför en ny musikal på kulturscenen Bristol, men består coronarestriktionerna blir det ingen premiär till höstlovet.tisdag 4/8 11:05

Bibblan tipsar: Sundbybergsböcker till sommarens läsning

Nyheter "Chansa och låna lite av varje" Bibliotekarien Paulina Drakenstedt tipsar om böcker med koppling till Sundbyberg som kan passa bra i hängmattan.måndag 3/8 15:02
Stockholm Direkt