BLÖJOR. Domen kan kosta många miljoner för landets kommuner. Foto: Mostphotos

Oklart vem som ska betala barnens blöjor i Täby

Vem ska betala blöjorna på Täbys förskolor? Skattebetalarna eller föräldrarna? En uppmärksammad dom har ställt saken på sin spets.

  • Publicerad 11:35, 2 okt 2019

Kommuner kan behöva betala för blöjorna på förskolorna.

Det stod klart under förra veckan efter att Stockholms förvaltningsrätt gav Värmdö kommun rätt i en tvist med en privat förskola.

Bakgrunden till domen är att Värmdö bötfällde en privat förskola för att de inte hade tillhandahållit blöjor. Förskolan överklagade. Nu har både förvaltningsrätten och kammarrätten gett Värmdö kommun rätt, vilket P4 Stockholm var först att berätta om.

Förskolor i kommuner där det finns maxtaxa ska enligt skollagen tillhandahålla blöjor – domen gäller både privata och kommunala förskolor.

"Innebär en merkostnad"

Täby har cirka 1350 blöjbarn i fristående förskolor och 150 i kommunala förskolor.

Blöjorna betalas i dagsläget inte av kommunen på de kommunala förskolorna i Täby, utan av vårdnadshavare. De fristående förskolorna som utgör majoriteten gör olika.

– Tillsynsansvariga har uppfattningen att majoriteten inte tillhandahåller blöjor, säger Henrik Mattisson, stabschef utbildning i Täby kommun.

Domen i tvisten mellan Värmdö kommun och den privata förskolan väntar på ett prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen innan det kan överklagas och eventuellt omprövas. I höst beslutar man om ärendet ska tas upp eller inte.

Om domen blir vägledande kan Täby kommun bli tvungna att betala för blöjorna.

– Ja, det kommer att innebära en merkostnad, säger Henrik Mattisson.