BLÖJOR. Domen kan kosta många miljoner för landets kommuner. Foto: Mostphotos

Oklart vem som ska betala barnens blöjor

Vem ska betala blöjorna på Vallentunas förskolor? Skattebetalarna eller föräldrarna? En uppmärksammad dom har ställt saken på sin spets.

  • Publicerad 11:35, 2 okt 2019

Kommuner kan behöva betala för blöjorna på förskolorna.

Det stod klart under förra veckan efter att Stockholms förvaltningsrätt gav Värmdö kommun rätt i en tvist med en privat förskola.

Bakgrunden till domen är att Värmdö bötfällde en privat förskola för att de inte hade tillhandahållit blöjor. Förskolan överklagade. Nu har både förvaltningsrätten och kammarrätten gett Värmdö kommun rätt, vilket P4 Stockholm var först att berätta om.

Förskolor i kommuner där det finns maxtaxa ska enligt skollagen tillhandahålla blöjor – domen gäller både privata och kommunala förskolor.

"Stor extrakostnad"

Vallentuna har cirka 310 barn i blöjåldern, 1-3 år, i kommunala förskolor och 681 i de fristående förskolorna.

Blöjorna betalas i dagsläget inte av kommunen, utan av vårdnadshavare.

Domen i tvisten mellan Värmdö kommun och den privata förskolan väntar på ett prövningstillstånd till Högsta förvaltningsdomstolen innan det kan överklagas och eventuellt omprövas. I höst beslutar man om ärendet ska tas upp eller inte.

Om domen blir vägledande kan Vallentuna kommun bli tvungna att betala för blöjorna.

– Det skulle bli en stor extrakostnad för verksamheterna. Vi kommer att räkna på detta om beslutet går igenom, skriver Jeanette Magnusson, skolchef för förskolorna i Vallentuna, i ett mejl.