Glad. När målningarna sattes upp växte Oliver Crespos leende och han började dansa. Foto: Emilia Lindholm Fjeld

Oliver kommunicerar genom konsten

Oliver Crespo, 9, har autism och använder konsten för att uttrycka sig. På Medborgarkontoret i Skärholmen går det att ta del av några av hans konstverk. "När alla målningar var uppe började han dansa. Han var så glad!", berättar hans mamma.

  • Publicerad 17:41, 30 apr 2019

Konstväggen i Skärholmens Medborgarkontor har nu under en tid prytts av 9-åriga Oliver Crespos animerade konst. Oliver har alltid varit kreativ och intresserad av skapande. Men just målandet började i somras, med iPaden som verktyg.

– Han var väldigt koncentrerad, så jag ville inte störa. Men när han hade gått och lagt sig kollade jag i iPaden vad det var han hade gjort. Det var första gången jag såg hans konst, säger hans mamma, Åsa Berggren.

Och hon blev förvånad.

– Vad är det här för en kille, tänkte jag först. Jag undrade hur han hade gjort, hur han hade lärt sig, berättar hon.

Oliver Crespo lever ett liv med autism, något som upptäcktes när han var ungefär tre år gammal.

– Han ville inte följa med oss till parker och så. Men det var ju så svårt att veta om det bara var trotsåldern, eller om det var något annat. Det var först efter att vi gjorde en utredning som vi fick svar, berättar Åsa Berggren.

Hittade sitt sätt

Till följd av autismen har Oliver Crespo svårt att kommunicera. Det var något som tidigare brukade oroa Åsa Berggren, men efter att ha pratat med flera forskare och experter stillades oron.

– Alla sa att kommunikationen kommer med tiden. Att han kommer hitta sitt sätt att uttrycka sig på.

Och de hade rätt. Konsten har blivit Oliver Crespos uttryckssätt. Han sitter länge med målningarna, en efter en. Noggrant ritar han dit ett streck i taget. Sen fyller han i med glada färger. Var inspirationen kommer ifrån går att se tydligt. Svampbob Fyrkant, Shrek och Toy Story – bland många andra. Men vissa delar av konsten är fortfarande ett mysterium.

– På vissa av hans konstverk står bokstäverna ”PMW”. Vi har ingen aning om var det kommer ifrån eller vad det betyder, säger Åsa Berggren.

Började dansa

När konsten sattes upp i Skärholmens Medborgarkontor var Oliver Crespo och hans mamma där.

– Hans leende växte sig större för varje tavla. När alla målningar var uppe började han dansa. Han var så glad!

Åsa Berggren ler och fortsätter.

– Det är så otroligt viktigt, för alla människor, att man får känna sig delaktig i samhället. Och att det man gör blir uppmärksammat, att man känner sig behövd. Det finns så många där ute som Oliver, barn med autism. Det skulle vara så kul om de kunde lyftas fram mer i samhället.

Konstvägg. Några av Oliver Crespos målningar sitter på konstväggen i Skärholmens Medborgarkontor. Foto: Emilia Lindholm Fjeld