Sömnadskonst. Vid symaskinen i lägenheten jobbar Olivia med sina Cosplaydräkter. I SM är det Disneyskurken Gothel som ska "cosplayas", och det kommer bjudas på sång. Foto: Mikael Andersson

Olivia, 26, tävlar snart i Cosplay-SM

Efter fyra månaders jobb med en egensydd dräkt är Jakobsbergsbon Olivia Pontén snart redo för Cosplay-SM i Linköping. "Jag tävlar mot väldigt duktiga cosplayare".

  • Publicerad 15:59, 31 jan 2020

Jag tävlar mot väldigt duktiga cosplayare

När Olivia Pontén öppnar dörren får vi skynda oss in så att hennes katt Macchiato inte smiter ut. Centralt i lägenheten står ett bord med en symaskin där Olivias senaste skapelse hänger över bordskanten.

Macchiato ger dräkten ett snabbt nyp innan han smiter iväg in i sovrummet. Trots att löst hängande tygstycken är det bästa "Macchi" vet så tycks Olivias tålamod vara orubbat. Och just tålamod måste vara en dygd, under de drygt fyra månader det tar att skapa en cosplaydräkt.

Gör tävlingsdebut i SM

Cosplay, som är en kortform av orden "costume play", går ut på att man klär ut sig till en specifik karaktär från till exempel en film eller ett spel. Ofta träffas man på event och låter sig fotograferas, men på tävlingar ingår oftast även ett framträdande.

– Jag har cosplayat sedan 2009. Jag skulle på ett event med mina kompisar och trodde att det var självklart att man skulle ha en dräkt. Så var det inte, men jag hade det och sedan har jag fortsatt.

– De flesta kanske tröttnar på tecknade serier när de är yngre, men jag upptäckte istället serier som var riktade till min åldersgrupp. Men jag är försiktig med att kalla det för en livsstil. Det här är något jag håller på med på eftertimmarna och jag är noggrann med att aldrig låta det ta över, berättar Olivia.

Trots att Olivia har lång erfarenhet av cosplay så kommer hon göra tävlingsdebut på SM den 22 februari i Linköping, något Järfälla i Fokus var först att berätta. Men hon är ingen duvunge i SM-sammanhang. Tidigare har hon både agerat konferencier och varit med och producerat mästerskapen. Trots det är hon ödmjuk om vinstchansen.

– Jag tävlar mot väldigt duktiga cosplayare. Det är flera som har varit med i många år och som har vunnit både en och två gånger, berättar Olivia.

Dräkt. Olivia Pontén gör sina egna dräkter, och det kan ta flera månader att få till alla detaljer. "Jag har cosplayat sedan 2009. Jag skulle på ett event med mina kompisar och trodde att det var självklart att man skulle ha en dräkt. Så var det inte, men jag hade det och sedan har jag fortsatt." Foto: Mikael Andersson

Uppträder som Disneyskurk

Under SM kommer hon uppträda som den onda mor Gothel från Disneyfilmen Trassel, där hon själv kommer stå för sången.

– Det vanliga är att det är förinspelat och att man mimar, men jag kommer att sjunga live, eftersom jag tycker det är roligt att sjunga.

Framträdandet är taget från en scen där Gothel avslöjar sina sanna färger, som Olivia har sparat just till SM.

– Jag har egentligen inget intresse av att bara "cosplaya" henne, det vill säga bara ta bilder, utan jag vill göra ett framträdande. Jag ville också göra henne på svenska, eftersom jag tycker den svenska versionen är mycket bättre än den engelska.

Bjuder på något extra

Gothels kläder i filmen är väldigt enkla, men Olivia berättar att hon kommer bjuda på något extra under SM – för att ge sig själv en större chans att gå vidare.

– Versionen av hennes dräkt som jag arbetar på är en begränsad utgåva på en docka. Disney ger ut speciella designerdockor av sina karaktärer som är lite mer "fancy" och större.

Olivia har gjort en rad olika karaktärer, bland annat från välkända serien Sailor Moon och tv-spelen Final Fantasy.

– Fick jag drömma helt fritt skulle jag nog vilja göra en stor Sailor Moon-uppsättning. Något där fler personer är involverade, berättar Olivia.

Men först och främst är det SM som står i almanackan. Vi får hoppas att Macchiato håller tassarna borta tills dess.

Det här är Olivia

Namn: Olivia Pontén

Ålder: 26

Bor: Jakobsberg

Gör: Har hållit på med cosplay sedan 2009. Tävlar i Cosplay-SM i Linköping nu i februari, som Disneyskurken Gothel från Trassel.

Cosplay: Är en kortform av orden "costume play", och går ut på att man klär ut sig till en specifik karaktär från till exempel en film eller ett spel.

Stockholm Direkt