UTSLÄPP. Det ligger oljeskimmer på vattnet vid Hornsberg Foto: Jens Henriksson

Olja i vattnet vid Hornsberg – igen

Återigen larmar boende i Hornsberg om olja vattnet. Det har beslutas om en totalsanering av ledningarna i området, men först efter sommaren.

  • Publicerad 16:04, 1 jul 2020

I mitten av juni ryckte både räddningstjänsten och Stockholm Vatten och Avfall ut till Hornsberg efter att det upptäcks olja i vattnet.

Troligtvis rörde det sig om att kraftig nederbörd, efter en tids torrperiod, dragit med sig oljan ut i vattnet.

Under tisdagskvällen upptäcktes olja på vattenytan igen, rapporterade boende till KungsholmenDirekt.

–  Vi är på plats varje dag för att pumpa bort oljan som har kommit in i dagvattenledningen. Både vi och Stockholms Hamnar har lagt ut länsar i vattnet. Vi ansvarar för ledningarna, de för ytsaneringen i vattnet, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm Vatten och Avfall. Hon fortsätter:

– Det här är ett gammalt industriområde. Det finns sannolikt gamla synder som kan påverka situationen.

Storsanering efter sommaren

Exakt var oljan kommer från är inte utrett. Men efter sommarens ska Stockholm Vatten och Avfall genomför en större, fullständig, sanering av vattenledningarna i området.

– Men vi måste vänta tills vädret är mer gynnsamt, annars riskerar det bli översvämningar i systemet i till exempel källare. Rören ska rengöras ordentligt. Men det är en kostsam historia som vi inte vill riskera behöva göra om, därför väntar vi tills sommarens kraftiga regnskurar är över.