Olycka. Oljespill på vägen orsakade flera cykelolyckor under onsdagsmorgonen. Foto: Shawn Roberts/Sacharias Källdén

Oljespill bakom flera cykelolyckor på Söder

I morse ramlade flera cyklister till följd av olja som ligger på vägen. "Det borde ha hänt en gång, om ens. Inte flera", säger Shawn Roberts, som är en av de som skadades.

  • Publicerad 17:14, 17 jul 2019

Under onsdagsmorgonen, när Shawn Robert var på väg till jobbet på Östermalm, cyklade han i vanlig manér från sin bostad i Aspudden genom Södermalm.

Men när han skulle svänga av mot Söder Mälarstrand, från Pålsundsbacken, halkade han i en oljepöl på vägen och slog sig ganska rejält.

– Jag mår bra, men då blödde jag från armen och jackan fick sig en omgång. Men mest blev jag chockad, eftersom jag har ganska rejäla däck på cykeln och borde inte ha halkat, men ändå gjorde jag det, säger han.

När den initiala chocken lagt sig och Shawn lyckades ta sig upp, kom en kvinna cyklandes från samma håll – och ramlade på exakt samma ställe.

– Jag hjälper henne upp på en bänk, men när hon sitter där börjar hon få blackouts och vi tillkallar ambulans. Mitt i allt kommer en annan kvinna som bor i området och berättar att hon har sett flera andra cyklister ramla på samma ställe samma morgon, säger Shawn.

Började själv vägleda cyklister

Tillsammans med ambulanspersonalen tillkallade Shawn brandkåren, men fick beskedet att ansvaret inte ligger på dem. Då vände han sig till 112 som berättade att de ska informera ansvarig avdelning. I väntan på att något skulle göras åt oljespillet ställde sig Shawn lite längre upp längs Pålsundsbacken för att varna andra cyklister om halkrisken.

Efter en timme hade ingen ansvarig kommit till platsen och en omtumlad Shawn vände hemåt.

Enligt Trafikkontoret fick man larm om oljespillet i morse och har under dagen har varit ute och åtgärdat det.

– Vi har varit ute och lagt på ett medel på fläcken som absorberar oljan. Den kommer att få ligga där och i natt eller imorgon kommer det att vara helt åtgärdat. Men redan nu kan man passera säkert på platsen, säger Malinda Flodman på Trafikkontoret.

Åtgärdat. Enligt Trafikkontoret ska man ha åtgärdat problemet och att det nu är säkert att passera. Foto: Shawn Roberts

Foto: Shawn Roberts