STÖKIGT. Asfalteringen av Drottningholmsvägen i veckan ledde till kaos i trafiken. Foto: Keolis

Olovligt asfaltsjobb väcker ilska vid Fridhemsplan

Köer, mängder av klagomål och så hotfull stämning att väktare tvingades rycka ut för att medla mellan busspersonal och asfaltsläggare, enligt Keolis. Ilskan har varit stor när det har asfalterats – utan tillstånd – vid Fridhemsplan i veckan.

  • Publicerad 15:49, 24 maj 2018

Det var i början av veckan kaoset startade när stora asfalteringsjobb sattes igång på Drottningholmsvägen där projektet med den breddade trottoaren börjar bli klart.

Stora jobbet på Fridhemsplan snart klart

Långa köer, ilska och bussar som hade svårt att ta sig fram. I tisdags eskalerade det. Enligt Keolis tvingades de tillkalla väktare sedan stämningen mellan deras personal och asfaltsläggarna blivit hotfull.

– Våra yttre trafikledare påpekade att de inte hade tillstånd att asfaltera på dagen, men det struntade de i. Det blev inget handgemäng men en hotfull stämning så att vi var tvungna att skicka dit vakter. Det är helt oacceptabelt, säger Alexis Kahlmann, affärsområdeschef på Keolis.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt honom finns det många liknande problem med byggjobb över hela innerstaden vilket försenar bussarna.

– Trafikkontoret gör så gott de kan, men de sitter i en svår förhandlingssits mot entreprenörerna. De får inte säga nej till jobb eller lägga ut viten om jobb inte blir klara i tid. Vi skulle vilja att det inte var mer än ett bygge per stomlinje. Blir det två-tre stycken blir det förseningar som inte går att hantera. Kollektivtrafiken måste få fungera, säger Alexis Kahlmann.

Många klagomål

Enligt trafikkontoret har det fått ta emot många klagomål om asfalteringen vid Fridhemsplan i veckan. Däremot har man inte hört något om tisdagens vaktutryckning, men ska undersöka det noga enligt projektledaren Mats Larsson.

Han bekräftar att entreprenören inte haft tillstånd att asfaltera på dagen och staden ska nu ha ett möte med dem.

– De trodde att deras gällande plan även innefattade asfaltsarbetena, men det är inte korrekt. De hade behövt ta fram en ny specifik plan för det. I vårt kontrakt har vi sagt att ett körfält i vardera körriktning ska vara öppet hela tiden. Nu har de använt flaggvakter och utfört arbetet på dagtid. Vi behöver reda ut hur vi hamnade i den här situationen, säger Mats Larsson.

Det är Y2 Anläggning som gör jobbet på Fridhemsplan, men platschefen Frank Hanneberg säger att han inte heller har hört något om en hotfull stämning eller väktare på platsen.

– Jag har inga kommentarer till det eftersom jag inte känner till det, säger han.

Enligt honom stämmer det dock att de trodde att de hade tillstånd att asfaltera, men att de i efterhand har förstått att det hade behövts en separat plan för detta.

Hur ser du på situationen som uppstod i veckan?

– Vi har självklart försökt utföra arbetena så störningsfritt som möjligt. Nu är asfaltering och vägmålning färdigt. Vi har börjat att avetablera arbetsplatsen och snart är det nya torget öppet för allmänheten igen.

I juni ska arbetet vid Drottningholmsvägen vara klart.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.