Nya Fridhemsplan 2.0. Ett år har gått, hur blev det? Foto: Christoffer Röstlund Jonsson, Jannie Flodman

Om nya Fridhemsplan: "Ville staden ha ett torg har de inte lyckats"

Liv, rörelse, möten. En av Stockholms mest centrala knutpunkter byggdes bredare för att få torgkänsla. Ett år efter att Fridhemsplan 2.0 invigdes så kollar vi: lyckades man?

  • Publicerad 11:53, 16 jul 2019

Om staden ville fixa ett torg så har de inte lyckats

I 46 år har blomkiosken legat vid t-banans uppgång. Under ombyggnationen, för att skapa en ny "social mötesplats", fick man maka på sig och hamnade på andra sidan gatan vid Draken. Sedan tog bygglovet tid och när nya Fridhemsplan invigdes sommaren 2018 stod floriststugan inte där den skulle.

Men sedan början av året är kiosken på plats där den ska vara, krängandes blomster vid hörnet mot Fridhemsgatan.

Här är platserna där Stockholm ska bli renare

– Kunderna är väldigt nöjd med den nya kiosken. Fast de har mixade känslor för nya Fridhemsplan. Jag tycker inte att det är jättestor skillnad. Det är bredare och det är väl bra. Men torgkänsla? Inte 100 procent. Det borde piffas upp lite mer, kanske rabatter med blommor, fundera Maria Ringström, som jobbat i kiosken i något decennium.

I solen sitter John Brunner, dricker förmiddagskaffe, och tycker precis tvärt om gällande vad som behövs. Han bor på Söder men klipper sig vid Fridhemsplan var tredje vecka. Det har han gjort i 20 år.

– Jag föredrar stora rena ytor. Det gör man inte i Sverige, titta bara. Jag tycker att det blivit för mycket pryttlar här. Cykelparkeringar och bänkar.

Ringström gillar kiosken, hårt jobbande Nyberg uppskattar bänkarna. Foto: Jannie Flodman

"Bra de tänker på de äldre"

På en av de bänkarna slappar byggjobbaren Tobias Nyberg. Han har rast från att arbetet nere i t-banan, där gröna linjen är avstängd till september. Upp klockan fem, på jobbet sju, ett pass på 12 timmar – så ser hans vardag ut.

– Fridhemsplan är fortfarande något man bara passerar. Ingen hänger här. Jag tycker det är fint att de tänkt på de äldre och fixat de här stora bänkarna.

Foto: Jannie Flodman

Stenugnsbageriet Fabrique har en uteservering på den breddade trottoaren. Och Stella Ballago tycker att den nya öppenheten ut mot Drottningsholmsvägen gör att folk lättare ser dem och bestämmer sig för en spontanfika.

– Jo, så lite torgkänsla är det nog ändå. När korvkiosken är färdig blir det nog ännu bättre.

Sköter uteserveringar: Brödbakaren Ballago och krögare Katto. Foto: Jannie Flodman, Christoffer Röstlund Jonsson

Vill ha större uteservering

Issa Katto, chef på Mirror, skulle dock hellre se att korvkrängaren låg någon annanstans än mitt utanför hans cocktailbar.

För om den inte låg där skulle krogen kunna ha en ännu större uteservering, vilket de självklart vill ha.

– Det är bra att de breddat trottoaren. Och det är mer livligt här. Fast ärligt, det känns inte som de gjort så mycket egentligen. Fridhemsplan är fortfarande bara en transportsträcka: från tunnelbana och buss till kontor, och sedan tillbaka. Om staden ville fixa ett torg så har de inte lyckats. Jag har hört om ett förslag att ta bort alla bilar här och göra allt till ett torg. Då snackar vi torgkänsla, säger Issa Katto.

Nytt förslag gör Fridhemsplan bilfritt

Korvkiosken är inte klar ännu. Foto: Jannie Flodman