Laddat. Bostadsrättsföreningar har bildats, protestgrupper har formats och stormiga stormöten har hållits. Många bollar sattes i rullning när den blågröna majoriteten öppnade för ombildningar i Sätra. Foto: Claudio Britos

Ombildningsbesked splittrar Sätrabor

Efter mycket om och men har 101 lägenheter fått grönt ljus att ombildas från hyresrätter till bostadsrätter i Sätra. Men bara hälften har faktiskt valt att skicka in en intresseanmälan.

  • Publicerad 09:00, 21 mar 2020

Jag tror inte att så många kommer vilja köpa. Det är pensionärer som bor i de här husen, ingen av oss har råd med det.

2014 tog en våg av ombildningar i Stockholm slut. Då satte den rödgröna majoriteten stopp för den politik som förts under tiden alliansen satt i stadshuset.

Men häromveckan öppnade fönstret igen, när bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) gav grönt ljus för att ombilda fler hyreshus. Bland annat i Skärholmen och Sätra.

I Sätra innebär beslutet att man det kommer bli mindre än 50 procent hyresrätter i stadsdelen, en gräns som staden själva satt och nu väljer att tumma på.

”Ingen av oss har råd”

Totalt har 56 av de 101 lägenheterna som ingår i bostadsrättsföreningen skickat in en intresseanmälan. Något fler än så, ungefär 67 stycken, skulle behöva rösta ja till ombildning när bostadsrättsföreningen har köpestämma. Något som ser ut att kunna bli en utmaning när SkärholmenDirekt åker till Sätra och knackar på:

85-åriga Birgitta Åkerblom, som bor i ett av husen, öppnar dörren på glänt:

– Jag tror inte att så många kommer vilja köpa. Det är pensionärer som bor i de här husen, ingen av oss har råd med det. Det är de där nere på gatan som håller på.

Än så länge är det dock relativt jämnt fördelat i husen, av lägenheter som har anmält intresse. Men några till skulle behöva ändra sig, något som mycket väl kan hända.

Yvonne bor i ett av de husen som ”håller på”, enligt Birgitta. Hon har blandade känslor, glaset är varken halvtomt eller halvfullt:

– Personligen har jag anmält intresse, men det är moraliskt svårt. Det är ett helt annat läge för de som är pensionärer, jag förstår det. Det finns också de som vill ombilda bara för att sälja, och man vet inte vilka alla är som bor i husen. Många bor i andra hand och man känner inte sina grannar.

Med det sagt tror hon ändå inte att det kommer bli av:

– Det är för slitet. Det var det redan 2014, då blev det inte av heller, och nu är det ännu mer nedgånget.

Det här händer nu

Nästa steg i processen är att Stockholmshem värderar fastigheterna och tar fram ett erbjudande till bostadsrättsföreningen, som inom sex månader måste hålla en köpestämma. På den måste två tredjedelar rösta ja till ombildning, och minst hälften måste förbinda sig att köpa.