Daniel Helldén (MP) och Roger Mogert (S) är inte överens om att nya förslaget för Södermalmstorg är bra. Foto: Lieselotte van der Meijs/Fosters+Partners

Omedelbar kritik mot nya Slussen-förslaget

Nya Mälarterrassen vid Slussen möter stark kritik direkt – och skapar oenighet inom den styrande majoriteten. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) kräver att förslaget görs om.

  • Publicerad 13:36, 6 sep 2017

Bara någon timme efter att förslaget för en ny byggnad mellan Södermalmstorg och slusskanalerna offentliggjordes får det skarp kritik.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) anser att fotgängarnas väg mellan Söder och Gamla stan nu bryts upp och ersätts med en ”labyrintliknande lösning”.

– En bärande idé med nya Slussen var att göra det bättre för gående, cyklister och kollektivtrafik. Planen har varit att skapa gena, raka och tydliga gångstråk. Nu måste gående in i gallerian. Det är märkligt och omodernt att prioritera en galleria framför gående, säger Daniel Helldén.

"Misslyckande"

Liknande kritik kommer från Skönhetsrådets Henrik Nerlund.

– Det här är ett misslyckande. Huvudpromenadstråket klipps av och alla måste genom en handelsplats som är bökig. Det är som att man skulle vara tvungen att gå genom Åhléns city för att komma fram på Drottninggatan. Jag hoppas detta får bakläxa, säger Henrik Nerlund.

Liberalernas Björn Ljung, gruppledare i stadsbyggnadsnämnden, är också oroad över hur tillgängligheten blir med det nya förslaget.

– Det ser ut att bli skarpare nivåskillnader till och från terrasserna. Det nya förslaget verkar inte ha tagit det i åtanke, säger Björn Ljung (L).

Kräver omtag

Formellt väntas fyra politiska beslut innan Mälarterrassen kan byggas; en markreservation, en markanvisning, ett beslut i exploateringsnämnden och slutligen ett beslut om bygglov.

Nya Slussen byggs för att kunna skapa surfvåg

Daniel Helldén förutsätter att förslaget kommer att omarbetas innan det klubbas för sista gången och han är kritisk till att det inte förankrats politiskt medan det togs fram.

– Det är olyckligt att det gått framåt så snabbt. Projektet har traskat på friskt utan att förankras. Nu får vi sätta oss med det som arkitekterna har hittat på och se hur vi kan styra upp detta, säger Daniel Helldén.

"Slipa på detaljer"

Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) säger att han har pratat med sina samarbetspartier om Mälarterassen och att alla har en del frågor om detaljer och om hur det ska fungera.

– Vi kommer få fortsätta slipa på detaljer men jag bedömer att den här inriktningen kommer att fungera. Vi kommer ha många samtal om detta, säger han.

Han delar inte bilden att fotgängare får det svårare att ta sig fram.

– Det här ger tydlighet i hur man ska röra sig. Här leds all gångtrafik i ett och samma stråk, säger Roger Mogert (S).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.