Gubbängens centrum. "Det är som ett samhälle där alla känner alla", säger Omèr om sina hemkvarter. Foto: Sacharias Källdén

Omèr gör konst av Gubbängen och Högdalen

Med studion So What Art gör Gubbisbon Omèr Rosenbaum det möjligt för var och en att få sitt hus inramat på väggen. I november ställer han ut sina verk på ABF-huset i Huddinge.

  • Publicerad 20:00, 16 okt 2019

– Tel Aviv, Stockholm, Italien, Portugal, Tjeckien, Chicago ...

Stadsglimtar från jordens alla hörn fladdrar förbi när Omèr Rosenbaum bläddrar bland sina tuschteckningar. Han är fascinerad av byggnader, inte minst de i Stockholm. Blandningen av klassisk och modern arkitektur tilltalar honom.

På frågan vilken som är stadens vackraste plats svarar han kanske något oväntat.

– Högdalen! Varje person upplever platser på olika sätt. Att ha en simhall fem minuter från där man bor, det tycker jag är vackert.

Omèr är uppväxt i Israel men har det senaste decenniet hunnit bo i såväl Sundsvall som Flemingsberg. För två år sedan slog han, frun och dottern ner bopålarna i Gubbis. Och se där, är det inte Gubbängens centrum som sticker fram ur bunten med teckningar?

Inom konstnärskretsar kallas det "urban sketching", att rita av städer som man bor eller reser i. Omèr upptäckte sin fallenhet i fjol, då han deltog i ett projekt som gick ut på att varje dag i oktober krafsa ner en stadsteckning. 31 dagar, 31 motiv.

Beställningsjobb. Söderortsborna hör gärna av sig till Omèr med önskan om att få sina hus avbildade. Foto: Sacharias Källdén

Vardag i Stockholm. Omèr tog ett foto i tunnelbanan som blev förlaga till denna teckning. Foto: Sacharias Källdén

I dag driver han studion So What Art, med fokus på just stadsteckningar. Många av verken görs på beställning; enligt Omèr vill folk gärna ha sitt eget hus inramat på väggen, i synnerhet i Söderort.

– Jag får beställningar från Gubbängen, Stuvsta, Bandhagen ... Det finns kanske fler klassiska familjehus här. Jag fick en beställning från Täby också, men det är till 99 procent från Söderort.

Vilken är den största utmaningen när man ritar av någons hus?

– Att inte skapa "boring houses", när det är radhus till exempel. Då kan kunden säga att den inte vill ha sina leksaker och cyklar med på bilden, men tar man bort allt sånt ser huset ut som alla andra. Så utmaningen är att skapa något speciellt men realistiskt, att man ser att det är ditt hus.

Den kanske största utmaningen har Omèr åtagit sig i höst. Förutom utställningar i Uppsala och Huddinge samt ett andra barn på ingång, ska han nämligen ge sig på gatan där han själv bor: Majrovägen. 12–15 teckningar räknar han med att det blir, och resultatet hoppas han kunna visa för sina grannar före jul.

Det står emellertid redan klart vilket hus Omèr ser mest fram emot att avbilda.

– Mitt, haha! Jag vill att det ska vara vackrast och sticka ut.

Favoritplats. Högdalen centrum står modell för en av Omèrs lite större teckningar. Foto: Sacharias Källdén