Omfattande nazist-klotter på skola: Entré nersprejad med hakkors

Flera stora hakkors på väggar och dörrar. På måndagsmorgonen möttes elever och personal på Åsö gymnasium av nazistiskt klotter i entrén. "Hemskt" säger rektorn.

  • Publicerad 10:48, 19 okt 2015

Flera stora hakkors och de nazistiskt symboliska siffrorna 1488 har sprejats över entrén till Åsö gymnasium under helgen.

Vaktmästarna upptäckte det klockan sju på måndagsmorgonen och beskriver klottret som omfattande.

Värst hittills

Rektor Sirpa Wahlberg Borgström säger att skolan inte varit med om nazistiskt klotter i den här graden tidigare.

– Det har hänt en gång förut den här hösten men då gällde det en liten bild inne på en toalett. Så fort vi ser sådant här tar vi bort det direkt, säger hon.

Saneringen av det senaste klottret är på gång och händelsen är polisanmäld.

– Det är hemskt att man överhuvudtaget uttrycker sådana här åsikter. Dessutom på en skola som är öppen för yttrandefrihet, demokrati och allas lika värde, säger Sirpa Wahlberg Borgström.

Har du några teorier om varför det här sker just nu?

– Nej. Åsö gymnasium ligger precis vid Åsö torg där det kan röra sig mycket folk under helgerna. Ibland på måndagsmorgnar har vi behövt städa upp lite extra men på senare tid har det varit bättre. Och det här har vi som sagt inte varit med om tidigare, säger Sirpa Wahlberg Borgström.

Tidigare attacker

I förra veckan upptäcktes nazist-klotter på flera platser på Kungsholmen, som vi skrivit om här.

I mars förra året klottrades flera skolor i Vasastan ner med hakkors och nazistiska hat-uttryck, vilket fick skolans elever att ordna en stor manifestation mot rasism och främlingsfientlighet.