Barriär. Tyresövägen delar tydligt Skarpnäck och Sköndal. Foto: Maja Brand

Omöjliga uppdraget: Bygga ihop Skarpnäck och Sköndal

Dundrande Tyresövägen sätter stopp för en sammansmältning.

  • Publicerad 12:10, 27 apr 2017

Tyresövägen kommer alltid att vara en skiljelinje.

På södra sidan av Tyresövägen har det helt nya området Lilla Sköndal vuxit fram. Nu byggs etapp två och för bara några månader sedan började inflyttningen till de bostäder som redan är klara.

På norra sidan av den stora vägen planeras tusentals nya bostäder i Skarpnäck och Bagarmossen, varav ett hundratal ska placeras precis invid Tyresövägen, på gränsen till Sköndal. Det planeras också för nya gång- och cykelbanor som ska binda ihop de två områdena. Det verkar som att områdena kan komma att växa ihop. Det finns bara ett hinder, bokstavligt talat.

Tyresövägen.

– Den kommer alltid att vara en skiljelinje, säger Lars Gustafsson, som bott i Skarpnäck nästan hela sitt liv.

Ingen överdäckning

Han säger att han inte riktigt ser hur det skulle vara möjligt att bygga ihop de två områdena på det sättet, om man inte däckar över en del av Tyresövägen.

Men någon överdäckning är det inte tal om. Däremot finns planer på en så kallad sociodukt mellan de två områdena, alltså en gång och cykelbro som ska binda ihop dem.

Enligt Madeleine Lundbäck, stadsplanerare som jobbar med programmet för Bagarmossen/Skarpnäck, skulle en överdäckning bli mycket dyrt.

– Däremot kan man ha gång och cykelbroar. Det finns redan en och vi har föreslagit en till i programmet. Vi vill knyta ihop stadsdelarna för att det ska bli lättare att gå och cykla mellan dem, säger Madeleine Lundbäck.

Nyinflyttad. Aleksi Järvinen bor i en tvåa i Lilla Sköndal. Foto: Maja Brand

Trots de övergångar och tunnlar som finns i dag verkar det som att Sköndalsborna respektive Skarpnäcksborna inte allt för ofta tar sig till andra sidan vägen. Men ett ställe som verkar locka kunder från båda sidor är Hemköp i utkanten av Skarpnäck där tidningen träffar boende från båda sidor.

Madeleine Lundbäck säger att de gärna ser mer liv där.

– Vi har sagt att det området där Hemköp ligger, vid gamla Tyresövägen, där kan vi gärna utveckla verksamheter. Det får gärna bli fler butiker och vi vet att i Skarpnäck kan det behövas fler livsmedelsbutiker, säger Madeleine Lundbäck.

HELA LISTAN: Villaområdena i Söderort där priserna ökat mest – och minst

Inte lönsamt

I byggplanerna för Skarpnäck finns också ett resonemang om en ytterligare tunnel­bane-uppgång någonstans i området. Enligt SL finns dock inte ett tillräckligt stort underlag för att det ska vara lönsamt. Om det trots allt skulle bli en ny uppgång är det något som kanske skulle göra att Sköndalsborna fick anledning att ta sig till andra sidan motorvägen.

– Jag tar oftast bussen in till stan där jag jobbar men om det blev en tunnelbaneuppgång närmare skulle jag kunna tänka mig att gå till Skarpnäck. Men jag känner mig absolut som en Sköndalsbo, säger Aleksi Järvinen, som nyss flyttat in i en nybyggd tvåa i Lilla Sköndal.

Skarpnäcksbo. "Jag tror att det blir svårt att bygga ihop områdena om inte Tyresövägen däckas över", säger Lars Gustafsson. Foto: Maja Brand

Här byggs bostäderna

I Bagarmossen och Skarpnäck planeras för sammanlagt 3 500 nya bostäder. En del av projektet rör södra delen av Skärgårdsskogen i Skarpnäck, det skogsområde som ligger mellan dagens bostadsområde och Tyresövägen. Här planeras för runt 550 nya bostäder.

Lilla Sköndal: Söder om Tyresövägen planeras det nya området Lilla Sköndal med både hus och lägenheter. Första etappen stod klar redan 2012 och när området är färdigbyggt 2019 kommer det att rymma sammanlagt 500 bostäder.

Grönt ljus för 166 studentlyor i Björkhagen

Nyheter Lång process Nu, sex år efter att detaljplanen skickades på samråd första gången, kan Söderorts nya studentbostäder börja byggas. Närmare bestämt i Björkhagen.fredag 3/4 9:11

AIK bandy flyttar till Söderort

Sport Satsar på guld med två nyförvärv i världsklass Under säsongen har AIK bandy haft problem på sin hemmaplan Bergshamra IP. Nu står det klart med en ny lösning som innebär flytt till helt nya hallen på Gubbgängens IP. Samtidigt har klubben lyckats...torsdag 2/4 13:54