Fotis Mentzas, Costas Papadopoulos och Harris Giotacis bygger krog för fullt. De tror på en ljus framtid på Fleminggatan. Foto: Linda Gren

Omöjliga uppdraget: Driva restaurang här

Många har försökt – men misslyckats. Trots den råa trafiken ger sig inte krögarna. Vi har pratat med det senaste tillskottet som tror sig veta hur de ska lyckas med det "omöjliga uppdraget" – driva restaurang på Fleminggatan.

  • Publicerad 16:36, 12 dec 2017

– På den tiden var Fleminggatan helt död, det var tuffa tider i början. Men vi stretade på och det gick bättre hela tiden, sa krögaren Kamrul "Rainy" Quddis till StockholmDirekt för ungefär ett år sedan, när hans indiska restaurang Razmoni firade 20 år på Fleminggatan.

Han talade om 1990-talet. 2017 är läget ett annat. Fleminggatan är helt klart levande – men samtidigt ganska ogästvänlig med mycket trafik som passerar i en aldrig sinande takt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kamrul Quddis ställe på Fleminggatan 71 är smått unikt; vanligare är att krogar öppnar, för att stänga snabbt igen. Senaste exemplet är Bistro Brothers på Fleminggatan 45 som stängde efter knappt ett och ett halvt år.

– Det är ett tufft att driva restaurang i Stockholms innerstad, det är inget snack om saken. Det är en helt annan sak än i förorten där vissa krögare som öppnat här kanske är vana att ha restaurang. Vassare armbågar och hårdare konkurrens, säger Costas Papadopoulos som tillsammans med kollegorna Harris Giotacis och Fotis Mentzas för tillfället renoverar lokalen som inom kort kommer innehålla Yia Yia (mormor, eller "hej hej" på grekiska).

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lokalen är just den tidigare nämnda på Fleminggatan 45, som haft sin beskärda del av hoppfulla ägare som drivit kortlivad restaurang. Costas Papadopoulos är dock övertygad om att det nya stället, som hoppas öppna på nyårsafton, kommer att etablera sig i lokalen på längre sikt.

– Vi är rutinerade och har drivit massor med krogar. Vi vet vad som krävs. Dessutom så håller Fleminggatan på att förändras, den har blivit trevligare nu när man infört dubbdäcksförbud och annat som minskar trafiken, säger han.

Harris Giotacis fyller i:

– Det är ju ett jättebra läge egentligen. Vad kan det vara? Fyra stationer från Stureplan. Folk förstår nog inte hur centralt det är. Man kan börja kvällen här, och sen åka vidare ut i natten.

Restaurangen kommer ha sin utgångspunkt i ägarnas grekiska rötter men låter sig också inspireras av resten av medelhavsregionen.

– Vår första tanke var en slags snabbmatsgrej med gyros. Men nu har vi bestämt oss för att det blir en riktig medelhavskrog med inspiration från Italien och Spanien, bland annat, säger Fotis Mentzas.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Krogar vi minns på Fleminggatan

Sju krogar som försökt - och misslyckats.

Bistro Brothers

Smakbart

Restaurang Jonas

Shimla

C & T Wok

Leffe Bar och Kök

La Bruschetta

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya hemliga planen för Liljeholmsstranden

Nyheter StockholmDirekt avslöjar: Hotell, kontor och idrottshall precis vid vattnet Området med kontor precis nedanför Liljeholmsbron ska växa rejält. Det är åtminstone vad två fastighetsägare i området vill.torsdag 18/10 16:48

Grannfest i Vasastan skapar nya möten

Nyheter Minglet för samman nyanlända och etablerade svenskar Grannfester där nyanlända och etablerade Vasastadsbor möts bland musik och mat. Det är genomgångsboendet Vasens nya taktik för att skapa mingelmöten som förhoppningsvis leder till djupare vänskap.torsdag 18/10 16:27