Vi tillbringade en timme i området kring Johannes kyrka och träffade bland annat Carolina Gonzalez och Iréne Tegnander, den senare hade precis fixat sina naglar. Foto: Sacharias Källdén

"Området får en inte att hoppa högt"

En födelsedagshund, fixade naglar och Stockholms äldsta välfärdshus. Vi tog en promenad i kvarteret kring Johannes kyrka.

  • Publicerad 12:21, 1 nov 2019

Iréne Tegnander. Foto: Sacharias Källdén

15.10. Iréne Tegnander har fixat naglarna på samma ställe på Tunnelgatan i tio år. Hon väljer alltid fransk manikyr. "Det håller i två månader ungefär men det kostar en del. Det är Sveriges främsta ställe för manikyr. Vad jag tycker om det här området? Det är inte så att man hoppar högt. Nu ska jag ta en taxi till NK där jag ska äta en omelett."

Tunnelgatan. Foto: Sacharias Källdén

15.20. Tunnelgatan fick sitt namn efter Brunkebergstunneln som öppnades 1886. Det var här, vid gatans mynning mot Sveavägen, som Olof Palme mördades. Mördaren flydde uppför trapporna.

Stina Andersson. Foto: Sacharias Källdén

15.25. Stina Andersson jobbar i området. "Jag tycker att det finns många bra lunchställen men skulle gärna se mer grönområden. Min hund, som fyller elva månader i dag, brukar vara med mig på jobbet ungefär en gång i veckan."

Drottninghuset. Foto: Sacharias Källdén

15.35. Drottninghuset uppfördes 1689 efter ritningar av arkitekten Mathias Spihler och byggdes om 1775. Uppkallat efter drottning Ulrika Eleonora den äldre. Huset har även byggts om under 1900-talet och består i dag av små lägenheter som bebos av pensionärer.

Carolina Gonzalez. Foto: Sacharias Källdén

15.40. Carolina Gonzalez bor i Bredäng och tar höstbilder med kompisen Jonathan Palomino som är i Stockholm på semester från Colombia. "Det är en väldigt vacker plats", säger Carolina.

S:t Johannes kyrka. Foto: Sacharias Källdén

15.55. Högst upp på Brukebergsåsen ligger Johannes kyrka som invigdes 1890. Under kyrkan invigdes tidigare i år Johannessalen som är den nya församlingssalen.

Uppe på Brunkebergsåsen

Brunkebergsåsen har fått sitt namn efter drotsen Johan von Brunkow. Åsen sträckte sig ursprungligen från Johannes kyrka till Brunkebergs torg i söder, men den dösra delen fraktades bort för längesedan för att göra plats för infrastruktur och bebyggelse.