Skeptiska. Blackebergsborna Helena och Fadi Yahoub tror inte att lika många kommer att rösta rött i Blackeberg i höstens val som 2014. Foto: Mikael Andersson

Området som går mot strömmen i blåa Bromma

I valet 2014 fick Socialdemokraterna flest av rösterna i Blackeberg som därmed blev undantaget som bekräftade regeln om Moderaternas starka fäste i Bromma.

  • Publicerad 16:45, 9 aug 2018

I Bromma har stödet för blått varit starkt länge – så även i valet 2014. I Höglandet röstade till exempel 56,96 procent på Moderaterna. Men undantaget som bekräftar regeln om Moderaternas starka ställning i stadsdelen är Blackeberg. I förra kommunvalet fick Socialdemokraterna det största stödet med omkring 30 procent av rösterna i tre av fyra valkretsar i området. Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet var starka i de valkretsarna.

– Det finns många lägenheter här som är byggda på 1950-talet och många har bott här sedan dess. Många här har det sämre ställt ekonomiskt jämfört med folk i andra delar av Bromma, säger Blackebergsbon Helena Yahoub, som tror att det kan vara en anledning till att boende här går mot den blåa strömmen i övriga Bromma.

"Resultat av politikens misslyckande"

Men kommer Socialdemokraterna få fortsatt lika starkt här i det kommande valet? Nja, menar Helenas man Fadi Yahoub.

– Folk kommer inte att rösta på Socialdemokraterna här för de har misslyckats med att följa utvecklingen i Sverige. Jag kommer inte att rösta alls för så som samhället ser ut nu är ett resultat av politikens misslyckande, säger han.

Helena säger däremot att hon ska rösta – men att hon ännu inte har bestämt sig för vilket parti det blir.

– Tidigare har jag fått hjälp med att bestämma mig för vad jag ska rösta på men nu vill jag bli mer engagerad och lära mig mer innan jag väljer. Jag har väl äntligen blivit vuxen, haha, säger hon.

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delar medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.