FÖRSENAS. Stockholmshems bygge i Rosenlundsparken är försenat efter att ha stoppats i somras. Foto: Sigrid Malmgren/Arkivbild

Omstridd Ica-butik på Södermalm växer

Nya besked om Stockholmshems projekt på Södermalm.

  • Publicerad 20:00, 3 feb 2020

Det var i juni 2019 som Stockholmshems byggprojekt i Rosenlundsparken med 129 nya bostäder i två hus, förskola och lokaler i gatuplan stoppades. Anledningen var att entreprenören BTH Bygg tvingades in i en företagsrekonstruktion.

Bygget är sedan i början av november igång igen, den här gången med flera entreprenörer istället för bara en enligt Stockholmshem – men det har försenats kraftigt.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/rosenlundsparkens-bygge-kraftigt-forsenat/repsfq!kJQ19W8wwgZcGs@xOY4HUQ/

Vintern 2019/2020 var inflyttningen från början tänkt att starta. Nu är det hösten 2021 som gäller enligt kommunala bostadsbolaget. Inflyttningen ska göras snabbare än först tänkt men trots det kommer de första hyresgästerna vara nästan två år försenade, medan de sista blir cirka ett år försenade enligt Åsa Stenmark, kommunikationschef för Stockholmshem.

"Vad förseningen innebär i kostnader vet vi inte än, slutnotan har vi först när projektet är färdigställt. Det kommer dock inte att påverka hyrorna", uppger Åsa Stenmark i ett mailsvar.

Men bostadsbygget är inte det enda projektet som dragit ut på tiden i området eller blivit dyrare.

Bygget av Ica-butiken i garaget i kvarteret Linjalen på Magnus Ladulåsgatan har varit omstritt och överklagades i flera instanser av boende innan Stockholmshem, till slut fick klartecken. Arbetet har också mötts av klagomål från hyresgästerna på grund av för höga ljudnivåer.

Nytt steg för nya jättekvarteret på Söder

Under processen har projektet även ändrats. 3 400 kvadratmeter, varav 2 400 skulle användas för butiken har nu kunnat ökas med 400 kvadratmeter enligt Stockholmshem.

Projektet har även blivit dyrare, från 115 miljoner kronor exklusive moms till 145 miljoner kronor exklusive moms så nu måste politikerna i styrelsen godkänna den nya kalkylen.

Dock kommer inte det innebära någon skillnad rent affärsmässigt, skriver tjänstemännen "då den uthyrningsbara ytan även ökat".

Från början var det tänkt att Ica skulle ta över lokalen 1 oktober 2018. Nu är tanken att de får tillträde till lokalen i sommar. Hösten 2020 är planen att öppna meddelar Ica:s pressavdelning.