Paus. Just nu jobbar byggherren Veiddekke med att rita om den sista etappen i Teaterkvarteret. Bostäderna måste bli billigare att bygga. Foto: Sigrid Malmgren

Omstritt bygge i Högdalen står still

Det omstridda bostadsbygget i Högdalens centrum har avbrutits. Bostadsrätterna måste bli billigare att bygga innan byggherren Veidekke startar upp projektet igen.

  • Publicerad 16:26, 13 jun 2019

När försäljningen av Veidekkes bostadsrätter i Högdalens centrum drog igång hösten 2015 var det rusning. På bara några sekunder kom över 400 bokningar in när de första bostäderna i Teaterkvarteret släpptes.

Enormt tryck på omdiskuterade bostadsrätter i Högdalen – 400 bokningar på några sekunder

Tre år senare, när Veidekke försökte sälja bostäderna i byggets tredje och sista etapp, var läget ett helt annat. Försäljningen startades förra våren, men avbröts.

Vill starta upp bygget i år

– Vi hade påbörjat försäljningen men drog tillbaka projektet förra året när marknaden började gå ner, samtidigt som byggpriserna hade gått upp så mycket. Vi såg en risk för fördyringar och en risk att vi skulle bygga utan att det skulle bli befolkat, säger Jonas Engelblom, kommunikationschef på Veidekke Bostad.

Innan bygget av de 91 bostäderna startar igen måste byggpriset ha pressats ner. Just nu tittar Veidekke på hur projektet kan ritas om inom ramen för detaljplanen och bygglovet och vilka kostnader som kan kapas.

– Om du byter en dörrelverantör till exempel så kan du pressa priserna. En annan sak kan vara att rita om en planlösning, säger Jonas Engelblom.

Målet är att bygget, som nu står alltså står helt stilla, tas upp igen i år.

– Det är vår absoluta ambition. Ingen blir glad av att det står stilla, säger Jonas Engelblom.

Projektet i Högdalen har kantats av kontroverser. Den gamla skolan som revs till förmån för bostadsrätterna ockuperades våren 2015 av aktivister. Efter drygt tre veckor fick polisen tömma byggnaden på ockupanter. Samma år, på hösten, jämnades den gamla skolan med marken.

Kvar idag står bara den byggnad där bland andra Fria teatern hyr in sig.

Totalt ska Teaterkvarteret rymma 338 lägenheter när hela bygget är avslutat.

LISTA: Här är SL:s ALLA nya priser

Nyheter Prisförändringarna i SL-trafiken 2020 Nästa vecka klubbar trafiknämnden i Region Stockholm igenom SL:s nya biljettpriser för 2020. Här är de nya SL- priserna som föreslås för alla biljetter i Stockholms kollektivtrafik.måndag 18/11 10:38

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

Nyheter Hundratals i protest mot nedskärningarna Flera kommunala öppna förskolor kan behöva flytta om politikerna gör verklighet av förslaget att lägga ner parklekar i Hökarängen och Tallkrogen.lördag 16/11 8:00