Omstritt. Majoriteten av partierna är emot ett femvåningshus på innergården inom fastigheterna Nebulosan 32 och 33. Foto: Sweco

Omstritt gårdshus i Vasastan stoppas

Samtliga partier i stadsbyggnadsnämnden utom Socialdemokraterna säger definitivt nej till ett gårdshus i fem våningar på en innergård på Dalagatan.

  • Publicerad 16:41, 28 aug 2018

Det omstridda gårdshuset i fem våningar inom fastigheterna Nebulosan 33 och 34 vid Dalagatan/Västmannagatan bordlades under stadsbyggnadsnämndens möte tidigare i sommar.

Det är Probitas, som ägs av Immanuelskyrkans församling, som vill bygga 24 nya hyresrätter enligt liggande förslag. Det har mött kritik från såväl boende i intilliggande fastigheter som föräldrar till barn på förskolan i kvarteret som använder gården. Stadsmuseet och Skönhetsrådet har också sagt nej till förslaget.

Och nu verkar det bli definitivt nej. Samtliga partier i stadsbyggnadsnämnden utom Socialdemokraterna är emot bygget.

– Vi säger nej. Det förstör gården för mycket även om de minskat byggnaden ordentligt och Probitas är en seriös aktör. Det går helt enkelt inte, säger Cecilia Obermüller (MP).

– Ärendet kommer att bordläggas, det är jag nästan övertygad om, fortsätter hon.

Inget beslut om omstritt gårdshus i Vasastan

– Det är visserligen hyresrätter men det är för få och huset fungerar inte på platsen, säger Maria Hannäs (V).

Oppositionen i stadsbyggnadsnämnden är inne på samma linje.

– Vi inom Alliansen har diskuterat förslaget och kommit fram till att det ska avslås. Vi behöver fler bostäder i Stockholm, men i det här förslaget skulle byggnaden innebära ett för stort ingrepp i närmiljön, säger Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Klart: Planerade hyresrätter på innergård stoppas: "Byggnaden är för stor"

Socialdemokraterna har valt att inte uttala sig före mötet i stadsbyggnadsnämnden på onsdag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

"Jag hade handen på Eddie Vedders kuk lite för länge"

Nyheter Kändisfotografen från Söderort om rockvärldens största svin I tre decennier har han fotograferat rocken och dess kändisar i Stockholm. Nu släpper han boken "Let there be rock" med personliga favoriter, många som aldrig publicerats förr. Johan Bergmark...tisdag 20/11 20:00

Ny barbershop satsar på stjärnfylld gatufest

Nyheter "En fest för grannarna" – Kända artister väntas uppträda på bakgata på Kungsholmen En ny barbershop "för alla, inte bara hipsters" med kafé har öppnat på Kungsholmen. Nu planerar de bjuda alla nya grannar på stjärnspäckad gatufest med flera lokala aktörer och kända artister.tisdag 20/11 18:21