KONSTKUPP TILL HÖGSTA INSTANS. Saga Berlin gjorde ett konstverk på Personnebadets botten 2016 och dömdes för grov skadegörelse. Nu har domen överklagats till Högsta domstolen. Foto: Ylva Bergman

Omtalad konstkupp i Söderort överklagas till HD

Konstnären Saga Berlin dömdes i Hovrätten för grov skadegörelse. Hennes advokat anser dock att ett grovt rättegångsfel har begåtts.

  • Publicerad 12:35, 12 jun 2019

Saga Berlin är fotograf och konstnär. 2016 gjorde hon i smyg verket ”uppfinn något eller dö” som gick ut på att hela Personnebadet i Hägerstensåsen målades med röd graffiti.

AVSLÖJAR: Dyrt klotter är konstkupp av hyllad fotograf

Det här gillades inte av alla. Konstkuppen anmäldes och det hela slutade med att tingsrätten dömde Saga Berlin till grov skadegörelse och drygt 280 000 kronor i skadestånd.

Fallet överklagades till hovrätten som i maj meddelade att de fastställer tingsrättens tidigare dom.

Domen mot konstnären Saga Berlin står fast

Nu väljer Saga Berlin att överklaga domen, vilket framgår av ett överklagande som lämnats in till Högsta domstolen av hennes advokat Martin Cullberg. Berlin står fast vid att hon bör frikännas helt från brott och enligt Cullberg har hovrätten begått ett grovt rättegångsfel när målet prövats utan huvudförhandling, trots att försvaret önskat detta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En huvudförhandling med parterna närvarande – med så pass mycket åberopad bevisning i form av bland annat filmklipp – kan inte anses varit omotiverad, är Cullbergs uppfattning, vilket framgår från överklagandet som Nyhetsbyrån Siren begärt ut.