Granarna idag. Nu är de tvärdöda. Foto: Eva Tonström

Omtvistade granar i Enskede har dött

Stadens försök att plantera lite finare barrträd i Vårflodsparken i Enskede gick sådär. Nu har flera av granarna dött.

  • Publicerad 11:34, 16 nov 2018

Tidningen berättade för två år sedan om ett smärre bråk som uppstod mellan Enskedefältets trädgårdsstadsförening och stadsdelen. Saken: Staden hade planterat nya träd i Vårflodsparken och då valt flera sorter som, enligt föreningen, inte passade in. Varken utseendemässigt eller när det kommer till klimat och typ av jord.

Elva olika sorter

Totalt rörde det sig om 22 nya träd i parken, elva olika sorter, bland annat sju barrträd av sorten blågran. Nu har flera av granarna dött.

Dåvarande parkingenjör försvarade det hela med att det är fint med olika sorter i parken och att man vill värna biologisk mångfald. ”Att ha träd som egentligen inte trivs på våra breddgrader är en medveten risk vi tar”, sade hon. Skälet till att de inte kontaktade trädgårdsföreningen var att jobbet i Vårflodsparken betraktades som ”löpande underhåll” därför behövdes ingen dialog med de boende, menade parkingenjören.

Oklart varför de dött

Hur många träd som nu har dött och vilken sort det rör sig om, ska stadsdelen utreda.

– Det stämmer att några av de planterade träden har dött, och vissa mår dåligt. Vi vet inte varför, vi ska utreda vad som har hänt med dem. När vi har utrett detta så kommer vi ta beslut om träden ska ersättas eller inte, säger Pierre Persson, chef för lokal- och stadsmiljöenheten i Enskede-Årsta-Vantör.

De nya träden i Vårflodsparken kostade stadsdelen totalt runt 200 000 kronor att köpa in och plantera.

Upprörda känslor över granar i Vårflodsparken: "Är det ett skämt?"

Frodigt. Så här såg det ut när några av blågranarna precis hade planterats i Vårflodsparken hösten 2016. Foto: Eva Tonström

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Tellus skänker biljettintäkter till Hammarby

Nyheter "Känns bra att vi kan göra en liten insats för Bajen" För Tellus bandy är den klassiska annandagsbandyn otroligt viktig. När storebror Hammarby står för motståndet rasslar pengarna in från "bortasupportrarna". Men i år har man valt att dela med sig av...måndag 17/12 16:30