NYBYGGE. Ett nytt tre-sex våningar högt flerbostadshus planeras i närheten av Nytorget. Foto: Illustration av Belatchew arkitekter och LAND arkitekter

Omtvistat bygge vid Nytorget rullar vidare

De nya bostäderna som planeras vid Nytorget har tidigare stött på patrull från såväl Stadsmuseet som hundägare. Nu sätts bollen åter i rullning för de 20 nya lägenheterna i Malongenparken.

  • Publicerad 20:00, 19 feb 2018

Som StockholmDirekt tidigare berättat har staden sedan 2015 planerat bygga tjugo nya lägenheter i form av hyresrätter i närheten av Nytorget. Det rör sig om Malongenparken, en triangelformad park mellan Renstiernas gata och Malmgårdsvägen, där ett tre-sex våningar högt flerbostadshus med publika lokaler i bottenvåningen, ska resas.

Se bilderna! Här planeras nya bostäder mitt i SoFo

Stadsmuseet har tidigare kritiserat att bygga bostäder här överhuvudtaget, då man anser att det är omöjligt utan att "stora kulturhistoriska värden och karakteristiska miljövärden går förlorade". Kvarteret är klassat som kulturreservat och har i östra delen vid Nytorget små hus med fasader i puts och trä från 1700-talet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När detaljplanen nu går ut på samråd menar Sophia Norrman Winter, handläggare på stadsbyggnadskontoret, att man tagit hänsyn till omgivningen under utformningen.

– Vi har justerat såväl färger som volymer för att de ska samspela med omkringliggande bebyggelse bättre. Inte minst har vi sett över hur byggnaden möter upp kåkbebyggelsen mot Nytorget och de högre byggnaderna vid Renstiernas gata bättre, säger hon.

Bottenvåningen har utformats med plats för en restaurang eller kafé som under sommarhalvåret planeras kunna ha uteservering vid det nya torget vid entrén.

"Finns alltid olika åsikter"

Malongenparken idag beskrivs som liten och anonym, enligt planbeskrivningen. Men här finns också innerstans enda hundrastgård för småhundar, alltså hundar med en maximal mankhöjd på 35 centimeter. De nya bostäderna innebär att hundrastgården går förlorad, och med den också områdets träffpunkt för hundägare, står det att läsa i planbeskrivningen.

Nya bostäderna i SoFo måste ritas om – ska matcha kulturhistorien

Men enligt Sophie Norrman Winter ska hundrastgården flyttas till en ny plats i närheten – men var är ännu oklart.

– Vi utreder några platser i området men jag vill inte säga vilka i det här läget, säger hon och fortsätter:

– Som alltid när man bebygger nya områden finns det olika åsikter. Den här gången behöver en hundrastgård tyvärr flytta. Samtidigt tillkommer 20 hyresrätter och det tycker många är bra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Förslaget visas fram till 27 mars på Tekniska nämndhuset, Fleminggatan. Den 8 mars hålls samrådsmöte på Färgargårdstorget 1 där stadsplanerare berättar och svarar på frågor om förslaget. Staden beräknar att bygget kan påbörjas tidigast år 2019.