Uppsagda. Innan sommaren fick Dixie twins beskedet att de blivit uppsagda från lokalen på Tuna torg. Foto: Peter Pettersson

Omtyckt krog i Vallentuna tvingas lägga ner

Centrumkrogen Dixie twins i Vallentuna kommer tvingas stänga i slutet av året. Detta eftersom deras kontrakt går ut och fastighetsägaren vill bygga om stället till kontor.

  • Publicerad 15:36, 23 aug 2019

Dixie twins drivs av tvillingarna Marie och Therese Dudas från Vallentuna sedan februari förra året och har ett så kallat rivningskontrakt på lokalen vid Tuna torg. Det är ett tillfälligt kontrakt som kan upphävas när fastighetsägaren bestämmer sig för att riva eller bygga om lokalen.

– Det har varit rivningskontrakt på den här lokalen i över 20 år så vi hade inte en tanke på att det skulle hända något, säger ena ägaren Marie Dudas.

Innan sommaren kom ett brev från fastighetsägaren Fastpartner. I brevet står det att Dixie twins har blivit uppsagda och måste flytta ut den sista december i år, enligt Marie Dudas.

Anledningen är att lokalen ska byggas om till kontor.

Sedan beskedet nådde Vallentuna har några startat Facebookgruppen Rädda Dixie twins och även en namninsamling för att stoppa nedläggningen.

– Jag vet inte hur de tänker. Vi har lagt ner så mycket kärlek och blod, svett och tårar på det här stället och vi vet att alla våra gäster uppskattar oss. Det har länge funnits behov av en pub eller liknande där man bara kan snacka skit och ta en bärs och äta schysst kött. Vi behövs i Vallentuna, säger Marie Dudas.

Enligt Marie Grönquist på fastighetsägaren Fastpartner beror uppsägningen på att lokalen inte är anpassad för verksamheten. Det är också därför man har haft ett rivningskontrakt.

– Fastigheten är inte byggd för att ha restaurang där permanent. Till exempel är ventilationen inte anpassad, så det blir matos i fastigheten, och det finns ingen hiss för att lasta in varor, säger hon.

"Efterfrågan på kontor"

Hon bekräftar att lokalen ska byggas om till kontor.

– Vi har ingen ny hyresgäst idag men det finns en stor efterfrågan på kontor i Vallentuna, så vi kommer göra om fastigheten till kontorslokaler för företag och närservice. Men skulle någon annan lokal bli ledig är vi självklart öppna för att de skulle kunna ha restaurangen där istället, säger Marie Grönquist.

Om man ändå ska bygga om, varför inte restauranganpassa lokalen?

– Det är helt andra krav på restauranglokaler än när man bygger kontor. Det är en betydligt större investering.

Enligt Marie Dudas har de också i möte med fastighetsägaren fått erbjudande om att ta över en annan lokal, som skulle innebära en ombyggnation – något Dixie twins i sådana fall inte har råd med.

Men på Fastpartner säger man att detta inte stämmer.

– De har inte fått ett erbjudande av oss att ta över någon annan lokal, eller diskuterat några kostnader, säger Marie Grönquist, områdeschef på Fastpartner.

Ägarna på Dixie Twins har kollat runt efter andra lokaler.

– Vi har snackat lite och kollat om det finns någon annan lokal som passar oss och det finns inte i centrum. Vi har kollat i Rimbo och Norrtälje också men jag tror det blir att vi får lägga ner helt, säger Marie Dudas.

Barnens fina kärlekshälsning till Täbys äldre

Nyheter Kom med pyssel och ballonghjärtan Barnen på Futuraskolans förskola i Näsbypark överraskade äldre med rosor, sång och fika på alla hjärtans dag. Nu vill de fortsätta träffas.tisdag 18/2 17:11

Vallentunabor vill kunna påverka mer

Nyheter Kommunen får underkänt i fråga om inflytande Vallentunas invånare vill ha mer inflytande i sin hemkommun. Det stod klart efter en undersökning från SCB som gjordes under 2019. Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om att arbeta med det här.tisdag 18/2 17:07
Stockholm Direkt