Nya utmaningar. I tre år har Anna Fogelberg lett kulturgruppen, som nu får lämna utrymme åt bibliotekets framtida satsningar. Foto: Privat, Unsplash

Omtyckt kulturgrupp i Vallentuna läggs ner

Bibliotekets omtyckta kulturgrupp för unga upphör med verksamheten. Detta efter att projektpengarna från länsstyrelsen har tagit slut. "Det känns som ett naturligt avslut", säger bibliotekarien Anna Fogelberg.

  • Publicerad 12:01, 3 feb 2020

I tre år har Vallentunas bibliotek arrangerat träffar för unga för att prata kultur. Men nu är projektet slut. Projektet finansierades av pengar från länsstyrelsen och det är oklart om någon annan aktivitet kommer att ersätta den.

– Vi har haft en jättelyckad verksamhet, men det känns lite ledsamt. Tanken var att invandrande och svenska ungdomar skulle lära känna varandra och bli vänner, och de kommer att fortsätta hålla kontakten. Det känns fantastiskt, säger Anna Fogelberg, ungdomsbibliotekarie.

Ett integrationsprojekt

Det är hon som från bibliotekets sida har lätt träffarna ungefär en gång varannan vecka. Många av träffarna har skett på biblioteket där de läst, skrivit och diskuterat, och ibland har de haft gästföreläsare. Men de har gjort utflykter också, alltifrån en heldag på Gröna lund, till tälthajk i Fjällnora, Uppsala. Totalt är det cirka 15–20 ungdomar som har tagit del av verksamheten, och några var med redan från början. Men förutom att pengarna har tagit slut så är det något annat som indikerar att det är dags för omstart: Ungdomarna har vuxit upp.

– De flesta var runt 17–18 när vi började, men nu är de över 20. Många har flyttat, och jag stod mellan valet att hitta helt nya deltagare och söka andra pengar, eller göra något annat. Det känns som att det blev ett naturligt avslut, säger Anna Fogelberg.

Finns fler aktiviteter

Men arbetet med att arrangera aktiviteter för integration och ungdomar slutar inte helt. Anna Fogelberg tipsar om både bokklubbar för barn och söndagsträffen ”Vi ses”, för dig som vill träffa nya vänner. Det är inte helt omöjligt att det blir något nytt projekt som tar vid efter kulturgruppen.

– Jag brukar jobba så, att jag först hittar ett gäng unga och sedan tar reda på vad de vill göra. Nu befinner vi oss mitt emellan det, säger Anna Fogelberg.