Dålig miljö. Luften på omvårdnadsboendet måste åtgärdas, har kommunen bestämt. Foto: Daniel Sjöberg

Omvårdnadsboende tvingas utrymmas

Boendet på Åkersbergsvägen 3 måste utrymmas. Inomhusmiljön ska åtgärdas efter att tester visat på förhöjda halter av ämnet 1-butanol i luften och golvplattans betong.

  • Publicerad 10:24, 10 nov 2017

Sedan i fjol har kommunen tagit ett antal prover på inomhusmiljön på omvårdnadsboendet på Åkersbergsvägen 3. Personal hade då framfört att de kände irritation i ögon och luftvägar. Mycket tydde på att det kom från golvet på något vis och det är nu en allt starkare tes att det är så det ligger till.

– Från fastighetsavdelningens sida har vi kommit överens med vård och omsorg att vi behöver göra något åt golvet för att miljön ska bli funktionell. Där är vi framme vid att vi måste genomföra åtgärder och då måste vi hitta alternativa lokaler för personal och boende, säger Anders Häggström, fastighetschef på kommun.

– När det är klart kan vi på allvar sätta igång med problemlösningen. Tillsammans med experter ska vi ta fram en så enkel och smidig metod som möjligt för att åtgärda problemet. Vår ambition är att det ska gå så snabbt som möjligt, men vi har ingen tidshorisont att förhålla oss till, fortsätter han.

Är luften farlig att andas?

– De signaler vi har fått från våra experter är att det inte är hälsovådligt som det är i de här lokalerna, men att det är besvärande naturligtvis. Däremot har vi agerat så snabbt vi har kunnat ändå för det är ju inte så att människor ska bo eller arbeta i en miljö som är besvärlig eller obehaglig.

Exakt hur lång tid det kommer att ta är alltså högst osäkert. Anders Häggström vill inte heller spekulera, men det handlar med all säkerhet om flera månader och det nya boendet ska säkerställas för minst ett år framåt för att tid ska finnas att åtgärda problemen. Flytten kommer att ske runt årsskiftet.

I dag bor det 46 personer på omvårdnadsboendet på Åkersbergsvägen som har en egen lägenhet i form av ett rum med ett badrum. I en enhet bor det personer med demenssjukdom, i en har man LSS-inriktning och i övrigt är det tre enheter med omvårdnadsboende. För vård- och omsorg innebär flytten givetvis också en stor ansträngning.

– Det är klart att det är en väldigt besvärande situation eftersom vi kommer tvingas flytta ut hela verksamheten en tid. Det krävs mycket planering för att det ska bli så bra som möjligt. Vi är många inblandade som arbetar med detta. Jag tror att vi har hittat en bra lösning när det gäller lokaler, säger Maria Palm, äldreomsorgschef

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Player's Inn rånat i natt

Nyheter Puben Player's Inn rånades i natt. Två män beväpnade med kniv bakband personalen och kom undan med en okänd summa pengar. – Jag är mest förbannad, säger pubägaren Anders Thool.fredag 25/5 10:24

Våldtog 11-åring i Enköping – döms i tingsrätten

Nyheter En man i 40-årsåldern dömdes idag, torsdag, i Uppsala tingsrätt till två år och tre månaders fängelse för våldtäkt mot barn.torsdag 24/5 15:33