Direktbuss saknas. För att ta sig från Skälby till Hässelby strand krävs minst ett byte. Foto: Sacharias Källdén

Önskas: Buss mellan Skälby och Hässelby strand

Tio minuter med bil, men en halvtimme och ett byte med kollektivtrafiken. Skälbybon Kicki Berg Hejdström vill se en buss från Skälby till Hässelby strand.

  • Publicerad 16:31, 3 apr 2019

Kicki Berg Hejdström, boende i Skälby som vill ha en direktbuss därifrån till Hässelby strand. Foto: Privat

Kicki Berg Hejdström bor i Skälby med sin familj, och i höst ska hennes barn börja i en skola i Hässelby strand. Men när de började titta på resvägen visade det sig att det saknas en direktförbindelse dit, och att det krävs minst ett byte med buss.

I vissa fall föreslår SL:s reseplanerare att man ska åka till Vällingby och därifrån byta till tunnelbana.

– Vi bor egentligen väldigt nära Hässelby strand, men alla tre bussar från Skälby går till Vällingby. För våra barn kan det ta en timme från hem till skola, fast det är så nära. Det känns som att det finns ett glapp där. Man drar sig verkligen från att åka en kort bit när det är ett byte, säger Kicki Berg Hejdström.

Hon menar att flera som dagligen rör sig mellan Skälby och Hässelby strand mellan jobb eller skola och bostad, och får byta längs vägen. Hennes förslag är att buss 119 som slutar i Backlura och går till Hässelby strand istället skulle ha slutstation Skälby.

– Nu när det ska byggas ett värmeverk vid Lövstabadet kanske man vill åka till Hässelby strand och bada på sommaren istället, då vore det bra med en direktbuss, säger Kicki Berg Hejdström.

Inga planer på direktförbindelse

Efter att hon gjort ett inlägg om saken i Facebookgruppen "Det händer i Skälby Järfälla" ska totalt tre personer ha hört av sig till SL om förslaget.

Men SL har redan presenterat de planerade trafikförändringarna inför nästa år – och där ingår ingen direktbuss till Hässelby strand.

– Vi förstår att det finns vissa boende i Skälby som gärna skulle se en direktbuss till Hässelby strand, men det är inget som finns med i våra planer för de kommande åren, skriver Claes Keisu, pressansvarig på SL, i ett mejl till StockholmDirekt.

Han fortsätter:

– Skälby är relativt välförsörjt med busstrafik och det är få resenärer som har Hässelby strand som målpunkt. De allra flesta vill till Vällingby, Barkarby station eller Jakobsberg.

Stockholm Direkt