Allan Strömberg vill se en mer levande torghandel i Farsta. Foto: Sacharias Källdén

Önskemålet: Fler torghandlare i Farsta

Mer grönsaker, mer konkurrens. Det efterlyser en Farstabo som vill att centrum ska få fler torghandlare. Men den grönsaksförsäljare som står där säger att livet är tufft nog som det är.

  • Publicerad 12:33, 29 okt 2018

– Farstas fina torg har haft flera olika stånd som sålt grönsaker, i alla fall en tre, fyra stycken med olika ägare. Men det var nog en fem, sex år sedan, säger Allan Strömberg, 87.

Strömberg, som är honorärkonsul i Sverige åt det afrikanska landet Mali, är född och uppvuxen här i Farsta. Han efterlyser mer konkurrens bland stånden i centrum, så att priserna pressas. Som det är nu finns där tre stycken blomhandlare men bara ett företag som säljer färska grönsaker och frukt.

– Titta på Hötorget, där är alla stånden väldigt snygga. Eller på Hagsätra, där är grönsakerna mycket billigare för att det är konkurrens. Låt Farsta blomma som torg, låt kommersen flöda!

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Att det finns marknad nog för att fler frukt- och gröntstånd just här, betvivlar honorärkonsul Strömberg inte en endaste sekund:

– Alla dagar i veckan att det skulle bära sig! Blomsterhandlarna klarar det ju, säger han.

Ali Muhammed och hans kollegor sliter hårt i frukt- och gröntståndet. Foto: Sacharias Källdén

Olle Holm har krängt blommor i Farsta sedan 1979. Foto: Sacharias Källdén

På Farsta torg finns det sex platser för försäljningstält, som får rotera var fjärde vecka. Den närmast tunnelbanan är minst eftertraktad, den längst in ger bäst klirr i kassan. Detta enligt Olle Holm, som krängt blomster här sedan 1979.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På tre av dem säljs alltså blommor. Resterande tre platser hyrs av Fatma frukt & grönt. Just nu har de bara ett stånd, om sommaren när det är jordgubbssäsong har de två. Den tredje platsen låter de stå tom. Det finns inte marknad nog för fler tält, anser de.

– Det här är ett hårt jobb. Jag går upp klockan 04, är här 07 och jobbar till in på kvällen. Man kan inte sälja mer grönsaker här på torget än vi gör, försvarar sig grönsaksmannen Ali Muhammed, och säger att de konkurrerar med alla de stora matbutikerna inne i köpcentrumet.

Sedan tillägger han:

– Titta på blomhandlarna, de kör ju samma priser allihopa trots att de är tre olika.

Så här ser det ut på torget i Farsta. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

SL:s besked: Då kan Stockholm city öppna igen

Nyheter Ny prognos efter trasiga rulltrappor för pendeltågen i södergående riktning Inga södergående tåg har kunnat stanna vid Stockholm city under dagen på grund av trasiga rulltrappor.måndag 25/3 19:15

De vill få fler tjejer att plugga teknik

Nyheter Vill bryta normer meed Instagramkonto: "Vi behövs!" Få kvinnor jobbar med teknik. Elin och Daphne vill krossa normerna så att fler tjejer väljer att hoppa på tekniktåget redan i gymnasiet. "Vuxna tycker alltid att jag är häftig som pluggar teknik och...måndag 25/3 14:14