Ritningarna till höger visar hur det skulle kunna se ut med Operan och Dramaten i Flemingsbergsdalen. Foto: foto/Ill: Johan B­jurer/Sweco/Skanska

Operan och Dramaten dissar Huddinge

Sedan förra sommaren har Huddinge slagits med två andra kommuner om att locka till sig Dramaten och Operans nya kulturcenter. Nu har kulturgiganterna valt att gå vidare med en av de andra kandidaterna.

  • Publicerad 11:58, 4 apr 2018

Huddinge kommun har under ett par år kämpat för att få Dramaten och Operan att bygga ett nytt kulturcenter med ateljéer, verkstäder och repetitionslokaler i Flemingsbergsdalen. Sedan förra sommaren har endast tre kommuner varit kvar i racet: Huddinge, Järfälla och Sundbyberg.

Nu har kulturgiganterna valt Sundbyberg som första val. Fastighetsbolaget, som ansvarar för utvecklingen, har inlett en fördjupad dialog med kommunen och i veckan om planbesked för att få bygga ett "produktionscenter".

Men Huddinge är inte helt ute ur matchen:

– Vi jobbar vidare för att utveckla förslaget, med målet att de ska flytta hit. Men det finns inga definitiva beslut, säger Per Thiberg, affärsutvecklingschef hos Vasakronan.

Från Dramatens sida vill man inte bekräfta uppgifterna.

– Jag har inget mer att säga, det är en pågående process och vi uttalar oss inte i detaljer, säger Lena Törner, pressansvarig hos Dramaten.

Om det skulle visa sig att Sundbyberg inte fungerar håller Huddinge dörren öppen, säger Malin Danielsson (L), ordförande i Huddinges samhällsbyggnadsutskott.

– Det är klart att det är trist att de inte valde oss i första hand. Men vi går vidare med planerna om ett kulturcentrum i Flemingsberg även utan Operan och Dramaten, säger Malin Danielsson.