Vision. Så här tänker sig byggbolaget Fabege att den nya byggnaden i Flemingsberg ska se ut. Foto: Strategisk Arkitektur

Operan och Dramaten till Flemingsberg

Operan och Dramaten ska flytta sina ateljéer från Gäddviken. Nu är det klart att Huddinge och Flemingsberg vinner striden om det nya produktionscentret.

  • Publicerad 17:38, 5 feb 2020

Sedan tidigare har det varit klart att Kungliga Operan och Dramaten ska flytta sina ateljéer från sina nuvarande lokaler vid Gäddviken, eftersom det ska byggas bostäder i området. Kampen om de nya ateljéerna har stått mellan Järfälla, Sundbyberg och Huddinge.

Tidigare har tidningen berättat att kulturgiganternas förstaval har varit Sundbyberg. Men nu står det alltså klart att Huddinge går segrande ur striden.

Färdig 2024

"Ändamålsenliga lokaler, mer samarbete, kostnadseffektiv lösning och bra kommunikationer" är fyra skäl som Operan och Dramaten anger i ett pressmeddelande.

Fabege som driver omvandlingen av Flemingsbergs stationsområde till en ny affärsstad har lovat nationalscenerna en byggnad på cirka 12 000 kvadratmeter. Planen är att börja bygga den 2022 och att den ska stå klar 2024.

Platsen för den tänkta byggnaden är på fastigheten Regulatorn 1, mellan Elektronvägen och Jonvägen i Visättra industriområde. I dag ligger bland annat Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek där.

– Det viktigaste är att kunna erbjuda en bra arbetsmiljö för våra medarbetare vilket vi kan få hos Fabege. Dessutom flyttar vi till en kommun med en tydlig framtidsvision som vi kan bli en del av, säger Birgitta Svendén, VD för Kungliga Operan i ett pressmeddelande.

Och Dramatens VD Maria Groop Russel fyller i:

– Att Operan och Dramaten gemensamt tar det här steget skapar nya förutsättningar för mer samarbeten och nya möjligheter att fortsätta utveckla förutsättningen för teatrarnas verksamheter inom flera olika områden. Vi är också glada att nu får vara en del av utvecklingen i Flemingsberg framåt, säger Maria Groop Russel, VD för Dramaten.

Ny affärsstad

Under arbetsnamnet Stockholm South Business District planerar Fabege och Huddinge kommun en ny affärsstad med skyskrapor, 35 000 nya arbetsplatser och 5 000 bostäder.

– Detta är otroligt glädjande för Flemingsberg och hela Huddinge. I Flemingsberg möts människor från vitt skilda kulturer, det kreativa, det akademiska och näringsliv i en regional stadskärna på väg att bli stad. Att Operan och Dramaten flyttar delar av sin verksamhet hit är verkligen glädjande och en viktig pusselbit i att skapa en stadsdel som lever dygnet runt, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnadsfrågor, till HuddingeDirekt

Planen är att få klart detaljplaner för att komma igång med bygget av den nya stadsdelen redan i år 2020.

– Nu börjar de ambitiösa planerna i Flemingsberg att bli konkreta, säger Stefan Dahlbo, VD och koncernchef på Fabege, i ett uttalande.

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/superhogt-och-jattetatt-nar-flempan-blir-stad/repsjq!s@e4c6w2HjHYwf3yfp2GKg/

Det är i den nya affärsstaden som går under projektnamnet Stockholm South Business District som det nya produktionscentret ska ligga. Foto: BIG arkitekter