Ulf Bergström, 47, Vasastan, Författare, kandidat till ordförande i Republikanska föreningen

Operasångaren som vill avsätta Kungen

Före detta operasångaren Ulf Bergström i Vasastan vill ta över republikanska föreningen och lägga ner monarkin.

  • Publicerad 17:10, 21 mar 2019

Alla kulturmänniskor kommer inse en mer hur pinsamt det är att ta emot priser av en familj som har ärvt sitt jobb.

Vi börjar med en sportfråga. Hur känns det att bli föreslagen till ordförande?

– Roligt, hedrande och jag hoppas få kongressens stöd

Varför vill du avsätta kungen?

– Så att Sverige får mänskliga rättigheter, religionsfrihet och jämlikhet och att alla människor ska ha samma värde. Monarki går i motsatts till detta.

Har du något emot Carl XVI Gustaf personligen?

– Det handlar inte om personen, det handlar om statsskicket. Om man ska stå för mänskliga rättigheter, kan man inte ha en statschef som ärver sitt jobb, det är emot det som Sverige står för: mänskliga rättigheter, jämlikhet och allas lika värde.
Samtidigt som vi firar demokratins födelse ökar stödet för republik, 2004 var stödet för republik 10-15%, nu är stödet 35%. Det är en stor attitydförändring som de flesta inte märkt.

Men det är fortfarande en majoritet som är för monarki, eller hur?

– Ja, men stödet för republik ökar drastiskt.

Kan du se några nackdelar med att Sverige blir en republik?

– Nej, eftersom det handlar om mänskliga rättigheter, alla svenska barn ska ha samma rättigheter.

Vad tror du behövs för att Sverige ska bli republik?

– Det kommer gå i olika faser, i första fasen kommer folket att skratta åt kungen, andra fasen går ut på att folk kommer göra hårt motstånd mot monarki. När man kommit till sista fasen kommer folket att se det som en självklarhet att Sverige ska vara en republik. Sverige kommer behöva gå igenom dessa faser. Vi har sett ett måldatum när Sverige ska bli republik, och vi har intensiva diskussioner så att vi kan ta fram exakta steg så att Sverige blir en jämlik republik. Ett stort steg kommer att vara att inte blunda för det här.

Vilken fas skulle du säga att Sverige befinner sig i?

– Sverige befinner sig mellan fas 1 och fas 2.

Om du blir vald, vad kommer du göra för att avskaffa monarki?

– Jag kommer vara talesperson föreningen i kampen om mänskliga rättigheter i Sverige. Jag kommer jobba med att ta fram riktlinjen och strategin för att genomföra detta. Sedan kommer jag träffa många riksdagsledamöter och opinionsbildare förr att få dem att förstå och känna och vi kan inte längre blunda för det här orättvisa statsskicket och dubbelmoralen.

Vad menar du med "dubbelmoralen"?

– Många partiledare påstår sig vara för jämlikhet, mänskliga rättigheter och religionsfrihet. Men när de får frågan om de är för republik svarar de "Nej". Då är det bara ord utan handlingar. Men det finns tre partier som är för republik: S, MP och V. Det finns även ett stöd för republik inom Liberalerna också, men majoriteten är fortfarande emot republik inom Liberalerna. Alla partier som är för jämlikhet, religionsfrihet och mänskliga rättigheter borde vara för republik.

Du har bland annat jobbat som EU-tjänsteman, författare och operasångare, vilket jobb tror du kommer ha hjälpt dig mest om du blir vald till ordförande?

– Operasångare eller författare, alla kulturmänniskor kommer inse en mer hur pinsamt det är att ta emot priser av en familj som har ärvt sitt jobb, medan man själv har tränat stenhårt för att komma dit man vill med sin konst och förtjänat det själv.