GODKÄNT. Besökaren Isak verkar tycka att förskolans leksaksutbud får godkänt. Foto: Anna Wettergård

Öppen förskola nyinvigd i Tensta

I veckan nyinvigdes Opalen i Tensta; en öppen förskola och introduktionsförskola som erbjuder extra stöd till exempelvis nyanlända föräldrar.

  • Publicerad 15:42, 4 sep 2019

På ett dignande långbord serveras frukt och kakor, i ett hörn är det ansiktsmålning och i ett angränsande rum väntar dockteater Amuse. Det är onsdag och nyinvigning av den öppna förskolan Opalen i Tensta.

Biträdande rektor Ilona Talapka håller ett känslofyllt tal till personalen.

– Ni är fantastiska; det är inget jag bara säger utan det kommer från hjärtat. Jag är helt säker på att många kommer att hitta hit och när de väl har gjort de kommer de att fortsätta komma hit.

Vill locka fler

Innan teatern drar igång sätter vi oss ner en stund med Ilona Talapka och med Marjan Keshavarz, samordnare och projektledare för Opalen.

De berättar att när Opalen drog igång sin verksamhet höll de till i en annan lokal som låg på andra våningen i en fastighet, i ett betydligt mer undanskymt läge. Men så ansökte de om projektpengar för att få flytta till denna nya lokal, med förhoppningen att fler skulle hitta till verksamheten. Och här välkomnar de nu besökare av alla slag.

– Vi är en öppen förskola men också en introduktionsförskola. Det skiljer sig lite från andra öppna förskolor, i det att vi riktar en del av vår verksamhet mot nyanlända och andra som inte riktigt har lyckats komma in i systemet. Men alla är naturligtvis välkomna hit. Det berättar Marjan Keshavarz, och fortsätter:

– Nu kommer jag att arbeta med att kartlägga och analysera vilka behov de här föräldrarna har. Det kan vara allt ifrån samhällsinformation till språkintroduktion. Dessutom kan vi samarbeta med andra verksamheter som finns här i närheten och bli starkare tillsammans.

Till för barn och föräldrar

Ilona Talapka fyller i, att den här platsen är till både för barn och för deras föräldrar. Medan föräldrarna får hjälp att komma in i samhället, får barnen språk, stimulans och pedagogik.

– Det är pedagoger som arbetar här och det är viktigt att det pedagogiska möter föräldrar och barn redan i denna ålder. Det här blir som skolväsendets första station. Det är en genomtänkt miljö som ger stimulans; genom leken får man in språk, sociala koder och så vidare.

Några som verkar ha funnit sig till rätta direkt är sju månader gamla Estrid med föräldern Elsa. I likhet med de andra besökarna i det ganska fullsatta innersta rummet tittar de fascinerat på föreställningen, som innehåller allt från dockor till dans och teater.

Efteråt tar de för sig av fruktbuffén.

– Vi bor här i närheten, så för oss var det lätt att hitta hit, berättar Elsa och fortsätter:

– Vi brukade komma till den gamla Öppna förskolan också. Estrid har precis blivit så gammal att hon uppskattar att komma till sådana här ställen, så vi kommer fortsätta komma hit. Jag tycker att det verkar bra här – lokalerna är både stora och fina.

GODKÄNT. Besökaren Ruth testar förskolans pussel. Foto: Anna Wettergård

INVIGNING. Personalen, samt projektledare Marjan Keshavarz, får blommor av biträdande rektor Ilona Talapka. Foto: Anna Wettergård

NYÖPPNING. Opalen öppnar nu i nya lokaler i Tensta. Foto: Anna Wettergård

TEATER. Dockteater Amuse får barnen att jubla, sjunga och skratta högt. Foto: Anna Wettergård

Opalen

Introduktionsförskolan är en ”öppen förskola” med information för föräldrar om olika delar av samhället och viss introduktion i svenska språket.

Adress: Tensta allé 18

Öppettider:

Måndag–torsdag 8.30–15.30
Fredag 8.30–13.30

Sångsamling 10.30 varje dag

Stockholm Direkt