Åtgärder. Polisen arbetar både på lokal och regional nivå med att råda bot på narkotikahandeln. "Fokus lokalt är mot den öppna narkotikahandeln och bruket. Och att hitta de narkotikagömställen som finns i offentliga miljöer" säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef i Järfälla, till vänster i bild. Till höger Magnus Karlsson, kommunpolis. Foto: Mikael Andersson

Öppna droghandeln ökar i Jakobsberg

Flera skjutningar skedde på Söderhöjden under kort tid i januari. Polisen misstänker att oroligheterna bottnar i lokal narkotikahandel – som det senaste året ökat i centrala Jakobsberg. Ofta är unga män från området inblandade, enligt polisen.

  • Publicerad 11:29, 28 feb 2019

I slutet av januari skedde tre skjutningar på Söderhöjden i Jakobsberg inom loppet av fem dygn. Vid den sista skjutningen avled en ung man till följd av sina skador.

Polis och åklagare är förtegna om de pågående förundersökningarna, men arbetshypotesen är att skjutningarna har koppling till lokal narkotikahandel.

Att flera skjutningar skedde på kort tid är inget som chockerar två ungdomar, som vill vara anonyma, från Järfälla som vi pratar med. De har själva ingen koppling till kriminell verksamhet, men ser det på nära håll bland bekanta.

– Ungdomar har inget att göra, så de hänger på gatan och bildar gäng. De lockas av pengar. Det finns ett grupptryck bland unga killar, man vill hävda sig inför varandra. Man kanske inte vill hålla på med droger, men man vill passa in och ha vänner, säger en av ungdomarna.

De upplever att den öppna droghandeln i Jakobsberg är ett ganska nytt fenomen, som dessutom har ökat rejält den senaste tiden.

– Det är nog pengarna som lockar många, för det är mycket pengar inblandade. Och sen kan de inte tänka sig att skaffa pengar genom ett vanligt jobb, säger ungdomen.

Öppet. Stationsområdet i Jakobsberg, som här vid Postgången, är den plats i Järfälla där droghandeln sker mest öppet enligt polisen. Foto: Mikael Andersson

Sker mer öppet

Att det finns narkotikahandel i Järfälla är inget nytt. Men däremot bekräftar polisen bilden av att droghandeln har blivit mer synlig för allmänheten i Jakobsberg det senaste dryga året.

– Vi har fått samtal där en person berättar att man blivit erbjuden att köpa narkotika. De drar sig inte ens för att ragga kunder helt öppet, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla.

På myndighetssvenska kallas det för "öppna drogscener" – en geografiskt begränsad plats där bruk och försäljning av narkotika sker offentligt. Stationsområdet i Jakobsberg är en sådan plats, och narkotikahandeln där har i huvudsak lokal anknytning, enligt polisen. Säljarna är främst killar och unga män från området i åldrarna 16-24 år.

– De väljer det här, och när de börjar tjäna pengar på det blir det svårt att komma från, säger Magnus Nilsson.

Polisen arbetar mot vapenvåld och narkotikahandel – som ofta hänger ihop, vilket även en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar – på både regional och lokal nivå.

Regionalt gäller det till exempel den särskilda insatsen mot gängkriminalitet, Max, som är en del av GOB 2022, en långsiktig satsning mot den organiserade brottsligheten i polisområde Stockholm Nord.

– Fokus lokalt är mot den öppna narkotikahandeln och bruket. Och att hitta de narkotikagömställen som finns i offentliga miljöer, säger Jörgen Karlsson, lokalpolisområdeschef.

Men någon quick fix finns knappast i sikte.

– Om vi tar fast någon som har några gram på sig och hävdar att det är för eget bruk blir det dagsböter, vilket innebär att den personen kan vara ute och sälja bara en stund senare igen, säger Magnus Nilsson.

– Men att stoppa folk från att hamna i kriminalitet är inte vårt uppdrag. Vi är slutstationen i en kedja, fortsätter han.

Slutstation. "Att stoppa folk från att hamna i kriminalitet är inte vårt uppdrag. Vi är slutstationen i en kedja", säger Magnus Karlsson. Foto: Mikael Andersson

Fler fältarbetare

Järfälla kommun har satt in en rad trygghetsskapande åtgärder det senaste året, som att exempelvis anställa trygghetsvärdar och ordningsvakter.

Vad gäller det förebyggande arbetet så består det främst av fältarbetare som besöker skolor runtom i Järfälla. Antalet fältarbetare fördubblades förra året från fyra till åtta, och deras uppdrag är att bygga relationer med unga och skapa ett förtroende.

– Vi måste möta unga i olika situationer, och fånga upp de som man säger är på glid, för att undvika att unga hamnar i kriminella kretsar, säger Alexander Rajsic, avdelningschef för social hållbarhet.

– Målet är att vi inte ska ha någon otrygg plats och ingen öppen drogscen i Järfälla. Vi kommer göra allt som står i vår makt för att komma dit, fortsätter han.

Tillbaka till ungdomarna. De tycker att det är bra att det finns trygghetsvärdar och andra som rör sig i Järfälla, men de menar att det krävs mer förebyggande arbete för att en förändring ska ske.

– Det kan anställas 500 poliser till, men ungdomarna måste med. Fler måste ta sig tid att prata med ungdomar och vara bra förebilder. Annars blir det ingen skillnad.

Detta har hänt

26 januari: En skjutning sker vid Ica Söderhöjden där en person skottskadades i låret. Flera skott ska ha avlossats. Ingen frihetsberövad.

29 januari: En misshandel sker inne på Ica Söderhöjden och flera skott avlossas med vad som verkar vara en så kallad startpistol. Ingen träffas av skotten. Tre personer är misstänkta för misshandel och grovt olaga hot, men de är inte frihetsberövade.

30 januari: En 18-årig man skjuts med flera skott och avlider senare, på gång- och cykelbanan utmed Vasavägen på Söderhöjden. På tisdagen anhölls en person på sannolika skäl misstänkt för mord. Den anhållne är också misstänkt för en skottlossning mot en bil i söndags.