Kan försvinna. En av de totalt tre öppna förskolorna i Danderyd kan läggas ner när kommunen måste spara pengar. Foto: Mostphotos

Öppna förskolan i Danderyd kan läggas ner

I Danderyd finns tre kommunala öppna förskolor. Nu hotas en av dem av nedläggning när kommunen ska spara pengar.

  • Publicerad 13:03, 15 maj 2019

Inget är bestämt ännu, betonar ordföranden i utbildningsnämnden, Monica Renstig (L). Men man diskuterar att lägga ner öppna förskolan i antingen Danderyd eller Stocksund. Den tredje öppna förskolan som ligger i Enebyberg omfattas av en annan budget och finns därför inte med i utbildningsförvaltningens förslag på nedskärningar.

– Vi måste dra åt svångremmen ordentligt och då har vi ombetts att komma med olika förslag och konsekvensbeskrivningar. Då finns öppna förskolan med, säger Monica Renstig.

Hon säger att antalet besök på de öppna förskolorna är lågt.

– Det är en anledning till det här förslaget, plus att det inte finns någon lag eller obligatorium om att en kommun ska ha öppna förskolor.

Hur ser du på konsekvenserna?

– Konsekvenserna är inte så stora, de är hanterbara. Det behöver inte nödvändigtvis vara en kommunal fråga att tillhandahålla förskola för föräldralediga.

Hur ska föräldrar kunna mötas om öppna förskolan inte finns?

– Numera finns sociala ytor i köpcentrum och man kan ses på Albert & Jacks eller något annat kafé. Jag tror öppna förskolan är från en annan tid, säger Monica Renstig.

Det finns ju pedagoger på öppna förskolan, har inte det betydelse?

– Ja, men de här barnen är väldigt små.

Öppna förskolan är gratis, medan det kostar pengar att gå på café?

– Ja, men jag vet inte om kaffet är gratis på öppna förskolan.

Stockholm Direkt