De som kan uppmanas att hålla sina små barn hemma. Foto: Mikael Andersson

Öppna förskolan i Huddinge stänger

Idag stänger kommunen de öppna förskolorna för att minska spridningen av covid-19. Föräldralediga och arbetssökande uppmanas också att hålla barnen hemma.

  • Publicerad 15:08, 18 mar 2020

Från och med i dag fram till den 30 april håller de öppna förskolorna i Huddinge kommun stängt. På grund av bortfallet av personal i förskolan rekommenderas också föräldralediga och arbetssökande med yngre syskon – de som har rätt till 25 timmar i veckan – att hålla barnen hemma även om de är friska.

– I samband med att vi stänger de öppna förskolorna  går vi också ut med en uppmaning för arbetssökande och föräldralediga att hålla barnen hemma. Vi ser att vi har ett personalbortfall redan nu så vi måste göra vad vi kan, säger Tomas Selin (C), förskolenämndens ordförande.

Förbereder stänga skolor

I förra veckan började utbildningsförvaltningen att förbereda sig för ett eventuellt besked från regeringen att grundskola och förskola ska stängas helt. Sedan ett par veckor tillbaka har kommunen olika arbetsgrupper som jobbar med scenariot.

–  En grupp identifierar och tar fram en plan för de förskolor och skolor som ändå ska hållas öppna, eftersom vi behöver ha beredskap för att ta hand om barn till föräldrar inom vården eller med andra samhällsviktiga uppdrag, säger utbildningsdirektör Kerstin Andersson.

Skärmundervisning

– Den andra gruppen jobbar med hur ska vi säkerställa att eleverna får den utbildning de har rätt till. Där tänker vi både i termer av fjärrundervisning över skärm, men också distansundervisning där eleverna får arbete med sig hem att jobba med, fortsätter hon.

Kerstin Andersson upplever att kommunen i nuläget har en bra beredskap i den händelse grundskolor och förskolor måste stängas.