PENGAR. Ansökan registrerades aldrig, enligt kommunen. Nu är budgeten satt och det blir svårt att bevilja bidrag till öppna förskolan i Rissnekyrkan. Foto: Mostphotos

Öppna förskolan kan bli utan bidrag

Ansökan om bidrag kom bort när den skickades till kommunen. Nu riskerar öppna förskolan i Rissnekyrkan att stå utan ett sexsiffrigt belopp.

  • Publicerad 10:45, 8 feb 2018

Finns det inte i registret så finns det inte.

Öppna förskolan, som funnits i 33 år i Rissnekyrkan, riskerar att stå utan bidrag från kommunen under 2018. Ansökan om 590 000 kronor, som skickades med posten till förskolenämnden i juli, har kommit bort.

Tidigare år har kyrkan fått omkring 200 000 kronor i bidrag. När kyrkan hörde av sig i december var nämndbudgeten redan beslutad.

Nu säger förskolenämnden att det inte finns några pengar budgeterade att ge till öppna förskolan. Under nämndmötet 22 februari tas kyrkans ansökan upp.

– Vi litar till politikernas klokhet och att de kommer fatta goda beslut i detta. Vi avvaktar nu och ser vad som kommer stå i handlingarna. Att vi skulle behöva dra ned på verksamheten skulle drabba så många, säger pastorn Anna-Karin Klingsbo.

Öppna förskolan står för integration, inkludering och bygger upp trygghet, berättar hon.

– Den ger en känsla av sammanhang för både barn och föräldrar. När barnen sedan börjar förskolan är de förberedda på att vara i en grupp, säger hon.

3 800 besök registrerades under vårterminen 2017. Pengarna är en förutsättning för att bedriva verksamheten.

En namninsamling har startats i syfte att påverka politikerna till att ändå ge öppna förskolan bidrag. Omkring 60 personer hade på torsdagsförmiddagen skrivit på.

En eventuell revidering av budgeten, som skulle ge möjlighet att bevilja ansökan, görs i så fall senare än på nämndmötet om två veckor. Men regelverket för offentlig verksamhet gör det svårt, enligt Sophie Silverryd (M), ordförande i förskolenämnden.

– Ansökan registreras när den kommer in till stadshuset. Den kom in i mellandagarna och skulle varit inne senast sista augusti. Finns det inte i registret så finns det inte. På ett privat företag förfogar du över dina egna pengar på ett annat sätt, säger hon.

Rissnekyrkan brukar komma in med en ansökan om bidrag. Men om kommunen skulle ha ringt kyrkan och kollat vad som hänt, skulle de enligt Sophie Silverryd ha riskerat att bryta mot regler om likabehandling om de inte samtidigt ställt frågan till andra liknande verksamheter.

– Öppna förskolan är jättebra och viktig, en uppskattad verksamhet. Det är mycket beklagligt att det blivit såhär, säger hon.

Vad ska de som söker bidrag tänka på för att undvika denna situation?

– Man ska mejla! Då registreras ansökan i datasystemet och går att spåra. Skulle man skriva fel adress får man omedelbar återkoppling genom ett felmeddelande.

MER Öppna förskolan

Öppna förskolan ordnas av Rissnekyrkan, som är en del av Equmeniakyrkan.

Verksamheten har öppet måndagar 9–12, tisdagar 9–12, onsdagar 9–16 (med lunchstängt), torsdagar 9–12 samt Babycaféet på eftermiddagen.

"Du får komma och gå som du vill under öppettiderna och det behövs ingen föranmälan. Barnen måste dock vara där i någon vuxens sällskap."

"Vi tar en avgift som är 20 kr per familj och gång. I priset ingår enkelt fika och diverse pysselmaterial."

Adressen är Kasernvägen 7.

Källa: Rissnekyrkans hemsida

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunalråd har anställt sin man

Nyheter Stefan Bergström, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, har skrivit under anställningsavtalet för sin man som politisk sekreterare på deltid. "Ren och skär korruption", enligt en...onsdag 23/5 17:12

Företagsklimat vänder uppåt

Nyheter Nu tycker företagarna bättre om Sundbybergs stad igen. Årets enkätresultat beskrivs som en rekordstor höjning jämfört med fjolårets bottensiffra.onsdag 23/5 12:21