Upprörd Hökisbo. Annika Lindgren har dragit igång en namninsamling i protest mot nedskärningarna. Till höger Odlarängens parklek i Tallkrogen. Foto: Privat/Eva Tonström

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

Flera kommunala öppna förskolor kan behöva flytta om politikerna gör verklighet av förslaget att lägga ner parklekar i Hökarängen och Tallkrogen.

  • Publicerad 08:00, 16 nov 2019

Tidigare i veckan kunde SöderortDirekt rapportera att stadsdelsförvaltningen föreslår nedläggning av parklekarna Fagerlid och Odlarängen samt en fritidsgård i Västboda. Orsaken är att budgetförslaget för nästa år tvingar fritidsverksamheten till åtstramningar.

Det råder dock delade meningar om huruvida nedskärningar för just parklekar och fritidsgårdar är en lyckad idé.

Vänsterpartiet var snabbt ute och kritiserade de borgerliga politiska prioriteringarna, och på sociala medier har bland annat en namninsamling mot förslaget startats. Den går under namnet "Bevara parkleken i Fagerlid, Hökarängen!" och har i skrivande stund över 300 underskrifter.

– Jag har barn som är fem och sju, och det är en enorm trygghet att parkleken finns. Kjelle och Pia som jobbar där har sådan koll på områdets barn och ungdomar. Det är något jag varit stolt över, att det finns vuxna även för barn som inte har det supertryggt hemma, säger initiativtagaren Annika Lindgren.

I Fagerlid finns en av stadsdelens sammanlagt sex kommunala öppna förskolor. En annan hittar vi i Odlarängen. Ingen av dessa öppna förskolor kommer visserligen att behöva läggas ner till följd av parkleksnedskärningarna, men däremot kan det bli fråga om flytt.

"Förslaget är att öppna förskolan i Odlarängen flyttar till Nybygget i Gubbängen. Och att öppna förskolan i Fagerlid antingen ligger kvar eller flyttar till Starrmyran i en annan del av Hökarängen" skriver Sara Wrethed, avdelningschef på förvaltningen, i ett mejl till SöderortDirekt.

Annika Lindgren tror att en flytt till Starrmyran kan leda till att öppna förskolan tappar besökare bland dem som tidigare gått till den när den legat i Fagerlid.

– En viktig princip för att det ska funka är att verksamheten finns där man bor så att det ska vara lätt att ta sig dig. I dag ligger förskolan bra till mellan Martinskolan och Hökarängsskolan. Bor man på den sidan av spåret går man inte till Starrmyran, säger hon.

Hennes förhoppning är att namninsamlingen, tillsammans med mötesdeltaganden och en nystartad Facebook-grupp, ska göra att fler får upp ögonen för nedskärningarna.

– Vi hoppas kunna samla och visa politikerna att vi är många som värderar verksamheten högt, säger Annika.

Nya tobakslagen slår hårt mot kioskägare

Nyheter Laheeb förlorade tillståndet och nästan hela dagskassan Den nya tobakslagen slår hårt mot de som nekas att handla med cigaretter. "Jag funderar på att sälja min butik, men då blir jag arbetslös", säger en före detta tobakist. Han hävdar att hans dagskassa...tisdag 18/2 20:00

Restaurangen på Farsta gård stängd – igen

Nyheter Infekterad strid i idyllen: "Plötsligt bara slutade verksamheten" Drygt ett år efter nyöppnandet har den nya restaurangägaren försvunnit från lokalerna på Farsta gård, efter en infekterad strid med Farsta föreningsråd.tisdag 18/2 16:30