Upprörd Hökisbo. Annika Lindgren har dragit igång en namninsamling i protest mot nedskärningarna. Till höger Odlarängens parklek i Tallkrogen. Foto: Privat/Eva Tonström

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

Flera kommunala öppna förskolor kan behöva flytta om politikerna gör verklighet av förslaget att lägga ner parklekar i Hökarängen och Tallkrogen.

  • Publicerad 08:00, 16 nov 2019

Tidigare i veckan kunde SöderortDirekt rapportera att stadsdelsförvaltningen föreslår nedläggning av parklekarna Fagerlid och Odlarängen samt en fritidsgård i Västboda. Orsaken är att budgetförslaget för nästa år tvingar fritidsverksamheten till åtstramningar.

Det råder dock delade meningar om huruvida nedskärningar för just parklekar och fritidsgårdar är en lyckad idé.

Vänsterpartiet var snabbt ute och kritiserade de borgerliga politiska prioriteringarna, och på sociala medier har bland annat en namninsamling mot förslaget startats. Den går under namnet "Bevara parkleken i Fagerlid, Hökarängen!" och har i skrivande stund över 300 underskrifter.

– Jag har barn som är fem och sju, och det är en enorm trygghet att parkleken finns. Kjelle och Pia som jobbar där har sådan koll på områdets barn och ungdomar. Det är något jag varit stolt över, att det finns vuxna även för barn som inte har det supertryggt hemma, säger initiativtagaren Annika Lindgren.

I Fagerlid finns en av stadsdelens sammanlagt sex kommunala öppna förskolor. En annan hittar vi i Odlarängen. Ingen av dessa öppna förskolor kommer visserligen att behöva läggas ner till följd av parkleksnedskärningarna, men däremot kan det bli fråga om flytt.

"Förslaget är att öppna förskolan i Odlarängen flyttar till Nybygget i Gubbängen. Och att öppna förskolan i Fagerlid antingen ligger kvar eller flyttar till Starrmyran i en annan del av Hökarängen" skriver Sara Wrethed, avdelningschef på förvaltningen, i ett mejl till SöderortDirekt.

Annika Lindgren tror att en flytt till Starrmyran kan leda till att öppna förskolan tappar besökare bland dem som tidigare gått till den när den legat i Fagerlid.

– En viktig princip för att det ska funka är att verksamheten finns där man bor så att det ska vara lätt att ta sig dig. I dag ligger förskolan bra till mellan Martinskolan och Hökarängsskolan. Bor man på den sidan av spåret går man inte till Starrmyran, säger hon.

Hennes förhoppning är att namninsamlingen, tillsammans med mötesdeltaganden och en nystartad Facebook-grupp, ska göra att fler får upp ögonen för nedskärningarna.

– Vi hoppas kunna samla och visa politikerna att vi är många som värderar verksamheten högt, säger Annika.

Nya corona-sjukhuset öppnar nästa vecka

Nyheter Se bilderna inifrån fältsjukhuset i Älvsjö Det nya, tillfälliga fältsjukhuset i Älvsjö håller på att ta form. Det kommer att ha plats för 140 patienter och öppnar nästa vecka.måndag 30/3 17:25

Här är Högdalens nya utegym

Nyheter Väntas vara på plats redan nästa vecka Ett nytt stort utegym i trä byggs just nu klart vid motionsspåret i Högdalen. Planen är att det ska kunna öppna nästa vecka.fredag 27/3 12:23