Framförallt är det öppna förskolorna i Stureby, Årsta, Dalen och Högdalen som haft för många besökare. Foto: Mikael Andersson

Öppna förskolor portar äldre syskon

Öppna förskolorna i Enskede-Årsta-Vantör är överfulla. Stadsdelens lösning på problemet: Porta de äldre barnen.

  • Publicerad 11:41, 12 sep 2019

Allt fler väljer att gå till stadsdelens öppna förskolor. Det har lett till trängsel, för hög ljudnivå och att pedagogerna inte kan ordna aktiviteter som de brukar. Det är ”inte den bästa miljön för ett litet barn”, skriver stadsdelen på sin Facebooksida. Därför har de nu infört att endast barn som inte är inskrivna på förskola är välkomna till öppna förskolan, ihop med sina föräldrar.

Nej till äldre syskon

Det betyder att storasyskon som går på förskola inte längre får följa med till öppna förskolan den eller de dagar i veckan som de är hemma. De får ”istället ta del av andra erbjudanden för barnfamiljer som finns i Stockholm”, skriver stadsdelen.

Det här har lett till en del kritik bland föräldrar, som menar att de nya reglerna gör att man inte längre riktar sig till alla barn i åldern 0-5 år, vilket är uppdraget. ”De flesta barn över två år är ju nämligen inskrivna på förskolan”, skriver de.

– Uppdraget är att erbjuda en utvecklande verksamhet för barn 0-5 år som inte har förskoleplats. I Enskede-Årsta-Vantör har vi haft en generös tolkning av detta och tagit emot även barn med förskoleplats, och boende från andra stadsdelar. Vissa öppna förskolor har nästan fördubblat antalet besökare de senaste åren, men personal- eller lokalresursen har inte ökat motsvarande, säger Jenny Bertvall, enhetschef för kultur och fritid i Enskede-Årsta-Vantör, och tillägger att frågan behöver ses över när befolkningen i Söderort ökar.