Försenat. Tanken var att Bromma kyrka skulle slå upp portarna lagom till första advent. Så kommer det inte bli. Foto: Tomas Lauffs

Öppnandet av Bromma kyrka försenas

Renoveringen av Bromma kyrka har pågått under lång tid, och målsättningen har varit att kunna öppna upp igen lagom till första advent. Men nu meddelar kyrkoherden Torbjörn Gustavsson att man inte kommer hinna klart tills 1 december.

  • Publicerad 11:49, 25 nov 2019

Upprustningsplanerna för Bromma kyrka har funnits länge. Nya elledningar ska dras, brandskyddet ska förbättras och ingången ska rullstolsanpassas. Under året har grävmaskiner och byggarbetare avlöst varandra för att få klart arbetet lagom till gudstjänsten den första advent. Men så kommer det inte bli.

– Vi hade verkligen hoppats på att öppna en fin omgjord kyrka tills på söndag för att kunna starta det nya kyrkoåret, men när jag var där förra veckan stod det klart att vi inte skulle kunna öppna, säger Torbjörn Gustavsson.

Anledningen är att allt inte är helt klart. Bland annat är toaletterna inte färdiga, en risk som man inte vill ta när det vankas gudstjänst. Kyrkan var dock öppen under allhelgonahelgen, men dock endast kyrkorummet.

– Jag vet ju vad Bromma kyrka betyder för Brommaborna, och vi vill verkligen att när vi öppnar ska man känna att "vår" kyrka äntligen är tillbaka. Man ska få en helhetsbild av hur det ser ut, säger Torbjörn Gustavsson.

Flyttas till Famnenkyrkan

Det här innebär att gudstjänsten den första advent flyttas till Famnenkyrkan vid Brommaplan. Torbjörn Gustavsson påpekar dock att de som arbetar med renoveringen har slitit hårt för att hinna få det klart, och att de även jobbade extra under helgen som var.

Under tisdagen hade man ett avstämningsmöte där man kom fram till att de andra gudstjänsterna samt de tre julkonserter som är inplanerade kommer att äga rum i Bromma kyrka.

– Det blir gudstjänst den andra advent, det kommer bli så fint. Andra advent är Sankta Annas dag, jungfru Marias mamma. Därför också Bromma kyrkas födelsedag, eftersom kyrkan är Annakyrka.

Rysligt fynd försenar renovering av kyrka