Öppnar upp kaninhem vid Ladan

Lilié Biskopsdotter har förvandlat Ladan på Öråkers gård i Kungsängen till en second hand-butik och ett kafé. Hon har även byggt en lekplats för barn. Nu öppnar hon hem för kaniner.

  • Publicerad 15:00, 15 aug 2019

– Jag brinner för att hjälpa djur och barn, och när jag öppnade min butik i Ladan såg jag potentialen i Ladan. Här kan jag skapa allt som jag någonsin drömt om, säger Lilié.

Hon driver sitt eget kafé, har byggt ett lekrum för alla barn och nu har hon tagit steget vidare och även öppnat upp ett kaninhem. 

– Jag har alltid velat öppna ett kaninhem eftersom jag vet hur många kaniner lever i trånga burar inomhus och snabbt blir bortglömda av sina ägare. 

Vill rädda så många hon kan

Lilié vet också hur många kaniner lämnas i skogen när ägarna inte orkar eller vill ha kvar dem längre, och hur många kaniner bara används till att föda upp nya kaniner och aldrig får se dagens ljus.

– Jag vill rädda dem. Jag vill kunna ta in så många kaniner som möjligt.

Nu bor sex stycken kaniner i Ladans kaninhem. Lilié har byggt två hagar till att börja med, en hage för honor och kastrerade hanar och en hage för okastrerade hagar. 

Plats för 20

Lilié tänk er att det ska finnas plats för 20 kaniner. Men för det behövs fler och större hagar, och kaninerna behöver vaccineras och kastreras. Därför har hon startat en insamling på Facebook som heter ”Liliés Cafés insamling för Ladans Kaninhem”.

– Till slut kan de bo tillsammans i en gigantisk hage, äta gräs och bara få leva ett lyckligt liv. Jag har ingen tanke på att sälja dem vidare, jag vill bara rädda dem och se till så att de kan leva som de ska, alltså kunna gräva, springa, gnaga och umgås med andra kaniner. 

Bodde i en trång bur

Några av kaninerna har inte haft det lätt. 

– Vi fick in en hona som endast är ett år men redan har haft tre kullar. Hon har bott i en trång liten bur och bara använts till alla producera kaninungar som sedan sålts vidare. 

Lilié gör det här för att hon blir lycklig av det och hon vill att andra ska kunna känna samma lycka. I helgen kommer hon att öppna upp så att alla som besöker kaféet kan hälsa på kaninerna.

– Kaninerna behöver kärlek och de ger även så mycket kärlek. Barn som aldrig fått ta på ett djur eller inte har möjlighet att ha djur hemma ska kunna komma hit och umgås med Ladans kaniner, säger Lilié.

Polisen förtegen efter överfallsvåldtäkten

Trots att ett stort antal poliser jobbade med överfallsvåldtäkten i Bålsta finns det dagen efter inget nytt att rapportera.tisdag 28/1 11:36

Stor däckstöld från Bra Bil

Bra Bil på Arosvägen i Bålsta har drabbats av en stor däckstöld. 45 uppsättningar däck på fälg – sammanlagt 180 – stals under natten mellan fredag och lördag från Bra Bil i Bålsta. Genom att klippa...tisdag 28/1 9:49

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt