Fart. Hanna Svensson (S) vill att byggandet ska planeras bättre och göras mer effektivt. Foto: Lisa Halldén

Oppositionen är redo att styra

Ekeröalliansen ska inte luta sig tillbaka och tro att de sitter säkert i förarsätet. Det menar oppositionsrådet Hanna Svensson (S) som laddar för ledning.

  • Publicerad 15:02, 18 maj 2018

Det är många som är väldigt missnöjd med Moderaternas politik här ute.

Ekerö må ha varit moderatstyrt länge, men Hanna Svensson tror inte att ett maktskifte är omöjligt.

– Ekeröalliansen är inte särskilt stark. De har inte någon stor mandatövervikt i fullmäktige. Jag tycker inte det är ett självklart läge. Det är många som är väldigt missnöjda med Moderaternas politik här ute, säger hon.

Om man varit i opposition länge kan det vara frestande att lova vitt och brett, eftersom ett eget styre kan verka avlägset. Men Hanna Svensson är mycket medveten om att hon ska kunna krävas på ansvar för sina löften.

– Grunden är att den politik som jag för den ska också gå att förverkliga. Om Ekeröalliansen välter i morgon ska min budget hålla och jag ska kunna styra, säger hon.

Många löften handlar om barn och unga. Dessutom tror Hanna Svensson att byggandet måste få fart.

– Man kan göra på andra sätt. Nu kommer färdiga förslag som klistras på. Om man i stället jobbar med medborgardialoger och gör medborgarna delaktiga i projekten så slipper vi många överklaganden och processen går fortare, säger hon.

Enligt Ekerö kommuns befolkningsprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo?

– Vi måste bygga fler flerfamiljshus, för att inte göra villamattor över hela kommunen. Vi vill ha kvar grönområden och då måste vi ha andra typer av boenden. Vi behöver bygga där vi har kollektivtrafiken och inte göra människor beroende av att åka bil.

Hur ska skolsituationen lösas?

– Vi behöver bygga fler skolor. Nu är ju en ny skola på gång på Bryggavägen men det tar sin tid och man hade önskat att man satt igång med den tidigare. Vi behöver minst en till skola i Ekerö centrum-området, och ytterligare skola på Färingsö­sidan. Och det behöver vi börja planera nu. Vi kan inte börja planera när vi har kniven på strupen och barngrupperna blir för stora.

Hur ska de äldre tas omhand?

– Nu är det dags att sätta fart och planera nästa äldreboende. Och så tycker jag vi ska se över möjligheten till ett trygghetsboende som kan vara ett mellanboende för de äldre som inte är så sjuka men som ändå behöver stöd.

Hur ska trafiken lösas?

– Vi måste se till att fler tycker att det är en bra idé att välja bort bilen, och det behöver vi jobba på i både landstinget och kommunen. Vi driver på möjligheten att få skytteltrafik från Tappström till Brommaplan och en lokal trafik som inte går hela vägen till Brommaplan och fastnar i de köerna.

Hur ska kommunen bli bäst i Sverige på integration?

– Vi ska fortsätta ta emot i den här kommunen för vi har jättegoda förutsättningar. Här finns det möjligheter och en vilja att integrera andra människor. Kommunen ska fortsätta samordna engagemanget. Och bygga bostäder.

Många kommuninvånare har vittnat om önskan om mer polisnärvaro. Hur möter ni den oron?

– Polisen behöver vara här ute mer. Nu har vi ju en polisbrist och det är en statlig fråga att skapa fler utbildningsplatser. Det har man gjort och det får väl effekt om några år. Det vi kan göra nu är att som vuxna bli bättre på att synas ute.

Vad ska göras för ungdomarna?

– Vi ska ha ett aktivitetshus som både ungdomar och pensionärer kan ha tillgång till. Det behövs lokaler för olika typer av kultur, för de som inte vill hålla på med fotboll, som replokaler. Och någonstans där man bara kan ta en fika.

Vad avgör valet?

– Det är avgörande hur det går nationellt. Men så hoppas jag att det kan vara avgörande att man ser att den politik som förts här inte har hjälpt Ekerö på bästa sätt.

Hanna Svensson

Ålder: 38 år .

Familj: Tre barn.

Bor: Närlunda.

Gör: Oppositionsråd.

Intressen: Träning, matlagning och friluftsliv

Vi möter politikerna

De kommande veckorna kommer Mälarö Tidning träffa lokalpolitiker inför valet. Från de partier som har mandat i kommunfullmäktige i dag intervjuar vi respektive partis toppkandidat. Har du missat någon finns alla tidigare intervjuer på vår sajt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12