Oppositionen kräver sanningskommission

Oppositionen i Sundbyberg anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset i frågan om biografen i Allaktivitetshuset. – Vi kräver en sanningskommission, säger Mikael T Eriksson (M).

  • Publicerad 11:59, 12 feb 2015

Kommunen har utan upphandling anlitat Folkets hus i Sundbyberg, en förening som står nära Socialdemokraterna, för att driva en ny biograf.
Avtalet är, enligt Folkets hus uppskattning, värt fem miljoner kronor om året, men föreningen betalar ingen hyra till kommunen.

Vi i Sundbyberg publicerade i förra veckan också utdrag ur interna dokument som tyder på att Socialdemokratiska politiker med engagemang i Folkets hus varit drivande när föreningen fått uppdraget.
Oppositionen reagerar starkt på uppgifterna.

Mikael T Eriksson anser att stadens beslutsfattare förts bakom ljuset och kräver nu alla korten på bordet.
– De senaste veckorna har det framkommit ny information som tydligt visar att det här var ett beställningsjobb från Folkets hus från början. Jag tror inte att alla som varit med och fattat beslut om driften av biografen känt till det. Därför kommer vi i samband med nästa kommunfullmäktige att kräva en sanningsutredning, säger han.

Enligt förslaget ska utredningen ledas av en kommission bestående av representanter från samtliga partier och svara på nio frågor om bakgrunden till att Folkets hus fick uppdraget att driva biografen i Allaktivitetshuset.
– Vi vill bland annat veta varför verksamheten inte upphandlades samt vem som varit drivande bakom, säger Mikael T Eriksson.

På vilket sätt drabbas kommuninvånarna av avtalet med Folkets hus?
– Kommunen lägger lågt räknat 60 miljoner kronor på subventioner till en Socialdemokratisk organisation. Hade verksamheten upphandlats så hade verksamheten kunnat bli mer kvalitativ eller billigare och då kanske vi hade haft pengar över till annat, till exempel våra idrottsföreningar, säger Mikael T Eriksson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbyberg och AIK ska stärka flickhockeyn

Nyheter Sundbybergs IK och AIK har tecknat samarbetsavtal som i första steget ska lyfta flickhockey till en ny nivå och Per Håkansson, sportchef och ungdomsansvarig i SIK, är "mycket hoppfull".tisdag 4/8 14:46

Lilla Parken repeterar ny musikal

Nyheter Hoppas att FHL lättar på restriktionerna Lilla Parken har inlett repetitionerna inför en ny musikal på kulturscenen Bristol, men består coronarestriktionerna blir det ingen premiär till höstlovet.tisdag 4/8 11:05

Bibblan tipsar: Sundbybergsböcker till sommarens läsning

Nyheter "Chansa och låna lite av varje" Bibliotekarien Paulina Drakenstedt tipsar om böcker med koppling till Sundbyberg som kan passa bra i hängmattan.måndag 3/8 15:02
Stockholm Direkt