Både Lotta Edholm (L) och Anna König Jerlmyr (M) ger Olle Burell (S) betyget underkänt. Foto: Jesper Frisk / Peter Knutson

Oppositionen kritisk till Stockholms skolsatsning

Att bygga nya skolor är nödvändigt. Men i övrigt har varken Lotta Edholm (L) eller Anna König Jerlmyr (M) mycket positivt att säga om den politiska majoritetens nya skolsatsning.

  • Publicerad 10:09, 5 okt 2017

Förra veckan berättade vi att Stockholms stad nästa år investerar 3,2 miljarder i att bygga nya och rusta upp befintliga skolor och förskolor. Anna König Jerlmyr (M) konstaterar att det självklart behöver byggas nya skolor men menar samtidigt att "socialdemokraterna saknar en skolpolitik med fokus på kunskap."

– De försöker göra ett stort nummer av att fortsätta med de skolinvesteringar alliansen planerade och av att de ger skolorna ett resurstillskott nästa år som nätt och jämnt täcker inflationen. Men det räcker inte. För det första behöver skolan prioriteras högre än så, för att kompensera för de stora skolunderskott som underfinansieringen 2017 har medfört. För det andra behöver skolpolitiken i Stockholm handla mindre om pengar och mer om situationen i klassrummen.

Även oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) tycker det finns anledning att ifrågasätta satsningen.

– Det man kan vara orolig för är att det blir dyrt att bygga nytt. I Stockholm ser vi redan nu att lokalkostnaderna drar iväg. Samtidigt gjorde socialdemokraterna för 2017 den minsta satsningen på grundskolan på 12 år med en ökning av skolpengen med bara 1,3 procent. Det är bra att man bygger ut grundskolor och gymnasieskolor, men det måste även finnas pengar att betala hyran, säger hon.

Rekordsatsning på Stockholms skolor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.