Besviken. Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) vill att kommunen fortsätter att ta emot flyktingar. Foto: Jonas Månsson

Oppositionen om flyktingstoppet: "Ett fegt beslut"

Kommunstyrelsens beslut att helt pausa flyktingmottagandet har överraskat Ekerös opposition. – Det är ett bakslag, säger oppositionsrådet Hanna Svensson (S).

  • Publicerad 10:54, 26 okt 2016

De personer vi inte tar emot i år kommer bara att läggas på nästa år.

Ekerö kommun ska meddela landshövdingen och Migrationsverket att kommunen inte anser sig klara av och därför vill pausa mottagandet av nyanlända. Under tisdagens omröstning i kommunstyrelsen togs ett beslut i frågan.  

LÄS ÄVEN: Ekerö kommun pausar flyktingmottagandet

Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) är dock kritisk till beslutet och röstade emot.  

– Det här är ett fegt beslut, säger hon.

Hon håller med Adam Reuterskiöld om att det finns en problematik med byggsituationen, men att de hade kunnat göra mer för att lösa situationen. Bland annat genom att jobba ännu mer för att få Mälaröbor att hyra ut rum.

– Det borde vara lättare att få till alternativa lösningar, men det går inte att säga att man inte tänker göra något på grund av det, säger hon.

LÄS ÄVEN: ”Situationen är totalt förändrad”

Hanna Svensson känner inte till att någon annan kommun skulle ha gått emot regeringens tvångslagstiftning om mottagande.

– Jag säger som Miljöpartiet sade: om man ändå ska bryta mot en lag är det bättre att bygga snabba baracklösningar även om man inte får. Det är bättre ur ett människoperspektiv.

Hon tror att kommunen nu bara skjuter problemet på framtiden.

– Enligt våra kontakter på regeringskansliet kommer de personer vi inte tar emot i år bara att läggas på nästa år. Sannolikt är det så det blir. Det är den antydning jag har fått, säger hon.

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01