Oppositionsborgarråden Karin Wanngård (S) och Clara Lindblom (V) menar att majoritetens satsningar är innehållslösa. Foto: Sacharias Källdén/Linda Gren

Oppositionen totalsågar den grönblåa budgeten

S, V och Fi vevar vilt mot dagens grönblåa budgetpresentation som de menar inte innehåller några satsningar alls. "Extremt många överord", säger Karin Wanngård.

  • Publicerad 12:47, 9 okt 2019

Enligt den grönblåa majoriteten ska nästa års budget bland annat verka för utsatta barn, klimatet och bostadsbyggandet. Tandlöst, tycker oppositionen.

Här är viktigaste punkterna i nya grönblå budgeten

– Det var ju extremt många överord på presskonferensen, vi ser inga satsningar alls i den här budgeten, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Även Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd, är starkt kritisk.

– En påse majskrokar har mer innehåll än den här budgeten. Mycket av det som presenterats som satsningar täcker inte ens pris- och löneökningar. I praktiken kommer vi att få se nedskärningar inom äldreomsorgen, förskolan och socialtjänsten under nästa år, säger hon i ett pressmeddelande.

Inte heller Karin Wanngård är imponerad över satsningarna på barn och unga.

– Det är i förskolan man lägger grunden för barnen och den här budgeten visar på bristande förståelse för sambandet med att satsa på barn i tidiga åldrar, säger hon.

Även Sissela Norling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ, håller med om kritiken.

– Det vi ser här är en budget som ska fortsätta det grönblå styrets besparingar i välfärden. Det är framförallt mammor i fattigdom som kommer att få betala priset, säger hon.

Sänkta bostadsmål

Majoriteten lovar också förutsättningar för för fler bostäder, med ett mål på 70 000 bostäder fram till år 2025. Enligt Karin Wanngård är inte heller det något att vara stolt över.

– Det är ju väldigt roligt att de säger så. De har halverat bostadsmålet i år, de har gått ner från 10 000 bostäder i år till 5 000. Jag kan inte se hur de ska lyckas, de är inte överens om många byggplaner, säger Karin Wanngård.

Fi:s Sissela Norling Blanco anser att de minskade bostadsmålen är ett slag mot jämställdheten.

– Vi tycker att det här är anmärkningsvärt i rådande bostadskris. Det, i kombination med ombildningar, leder till att allmännyttan försvinner. Det slår hårt mot kvinnor och ensamstående mammor, en grupp vi ser ökar i hemlöshet. De har dåliga förutsättningar för att få en egen bostad, säger hon.

"Tar inget ansvar"

Nu laddar hon för att presentera Socialdemokraternas budgetförslag inom ett par veckor, en skuggbudget som hon hoppas ska kunna inkludera alla i Stockholm. Den grönblå budgeten ger hon inte mycket för.

– Man känner att de inte tar något ansvar för att bygga Stockholm vidare, det handlar alltid om att skylla på någon annan. Det saknas inte direkt utmaningar, men uppenbarligen är det slut på idéer, säger Karin Wanngård.