TUNNELBANELINJE. De grönblå oppositionspartierna vill bland annat finansiera en station i Madendalen med vägavgift. Foto: Jonny Andersson

Oppositionen vill dra gula linjen till Sundbyberg

Oppositionspartierna i Sundbyberg vill att staden får till en ny sträckning av gula tunnelbanelinjen så att den går till nya stadsdelen Madendalen och finansieringen ska bland annat ske genom genomfartsavgift på Enköpingsvägen.

  • Publicerad 12:46, 4 nov 2019

Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet presenterade förrförra veckan en gemensam skuggbudget inför veckans budgetdebatt, men även ett förslag på hur staden snabbare ska komma igång med utvecklingen av den nya stadsdelen Madendalen.

Madendalen ska knyta samman stadsdelarna Rissne, Hallonbergen och Ursvik, vilket innebär att Enköpingsvägen blir en stadsgata och inte längre en alternativ genomfartsled till Kymlingelänken nordväst om kommungränsen.

Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd, har flera gånger påpekat att Kymlingelänken ska sluka den trafik som i dag går rakt igenom Sundbyberg.

"Minska utsläppen"

– Vi vill rikta in oss på trafik som bara kör rakt igenom staden. Med en genomfartsavgift hoppas vi kunna säkra finansieringen av en t-banelinje och minska utsläppen av koldioxid och giftiga partiklar. Om trafiken minskar på Enköpingsvägen blir även bygget av Madendalen enklare, förklarar Anton Fendert (MP), oppositionsråd i en pressrelease.

När finansieringen av en förlängning av t-banelinjen är uppnådd ska den eventuella avgiftsbeläggningen utvärderas, för att se om den fortsatt är motiverad.

Införandet av genomfartsavgift är en av flera finansieringar. Finansiering ska i partiernas förslag även ske genom statligt och regionalt stöd, försäljning av mark och fastigheter.

Avgiftsmodellen ska utformas så att avgiften inte drabbar boende i nämnda stadsdelar samt i Ör och Brotorp.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är SL:s alla trafikförändringar 2020

Nyheter ✓Pendeltågen ✓Tvärbanan ✓Tunnelbanan ✓Roslagsbanan ✓Pendelbåtar ✓Bussar SL gör justeringar i kollektivtrafiken för att bättre matcha stockholmarnas resvanor. Det här är de förändringar som ska genomföras med start 15 december.torsdag 21/11 11:10

Då är pendeltågen avstängda 2020

Nyheter Tiderna när SL:s pendel inte rullar Att pendeltågen stängs av lite då är sedan gammalt, på grund av Mälarbanans utbyggnad. Nu har planen för när tågen stängs av under 2020 klubbats.torsdag 21/11 9:44

Lista: Här är SL:s alla nya bussförändringar

Nyheter 162 000 fler bussavgångar i Stockholms län 2020 Majoriteten i Region Stockholm har beslutat om mer och fler bussar i SL-trafiken nästa år. Totalt blir det drygt 162 000 nya avgångar. Här är hela listan.onsdag 20/11 15:55
Stockholm Direkt