TUNNELBANELINJE. De grönblå oppositionspartierna vill bland annat finansiera en station i Madendalen med vägavgift. Foto: Jonny Andersson

Oppositionen vill dra gula linjen till Sundbyberg

Oppositionspartierna i Sundbyberg vill att staden får till en ny sträckning av gula tunnelbanelinjen så att den går till nya stadsdelen Madendalen och finansieringen ska bland annat ske genom genomfartsavgift på Enköpingsvägen.

  • Publicerad 12:46, 4 nov 2019

Moderaterna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet presenterade förrförra veckan en gemensam skuggbudget inför veckans budgetdebatt, men även ett förslag på hur staden snabbare ska komma igång med utvecklingen av den nya stadsdelen Madendalen.

Madendalen ska knyta samman stadsdelarna Rissne, Hallonbergen och Ursvik, vilket innebär att Enköpingsvägen blir en stadsgata och inte längre en alternativ genomfartsled till Kymlingelänken nordväst om kommungränsen.

Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och exploateringskommunalråd, har flera gånger påpekat att Kymlingelänken ska sluka den trafik som i dag går rakt igenom Sundbyberg.

"Minska utsläppen"

– Vi vill rikta in oss på trafik som bara kör rakt igenom staden. Med en genomfartsavgift hoppas vi kunna säkra finansieringen av en t-banelinje och minska utsläppen av koldioxid och giftiga partiklar. Om trafiken minskar på Enköpingsvägen blir även bygget av Madendalen enklare, förklarar Anton Fendert (MP), oppositionsråd i en pressrelease.

När finansieringen av en förlängning av t-banelinjen är uppnådd ska den eventuella avgiftsbeläggningen utvärderas, för att se om den fortsatt är motiverad.

Införandet av genomfartsavgift är en av flera finansieringar. Finansiering ska i partiernas förslag även ske genom statligt och regionalt stöd, försäljning av mark och fastigheter.

Avgiftsmodellen ska utformas så att avgiften inte drabbar boende i nämnda stadsdelar samt i Ör och Brotorp.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stort intresse för odling i låda

Nyheter Växtlighet. Sundbybergsbor får odla och skörda gratis i väntan på mötesplatser En liten låda full av möjligheter, det bjuds Sundbybergsborna på i Ursvik. Förra veckan var det säsongspremiär för den tillfälliga mötesplatsen för odling.fredag 29/5 15:38

Så ska Sundbyberg bli bättre på kultur för unga

Nyheter Platsgaranti i kulturskolan Kommunfullmäktige biföll på måndagen stadens nya kulturpolitiska program. Det innebär bland annat att alla barn ska få platsgaranti inom sex månader i stadens kulturskola.torsdag 28/5 16:43

Sumpankillar vill sprida hopp med video

Nyheter Får draghjälp av kända profiler Hjälpas åt och försöka att hålla modet uppe i kristider. Det vill två Sundbybergsbor och en lång rad kända profiler uppmana till genom en nylanserad Youtubevideo.tisdag 26/5 11:49
Stockholm Direkt