Maria Tuvesson (MP), Mathias Bohman (S) och Anders Rosén (V) presenterade på måndagen oppositionens budget på en symboliskt vald plats: barnbiblioteket i Messingen. Foto: Charlotte Arwedsson

Oppositionen vill höja skatten med tio öre

Rusta upp Väsbys skolor, bygg skateparken och låt fritidsgården Nav1 vara kvar i Messingen. Det var några av punkterna i den oppositionsbudget de rödgröna partierna presenterade på måndagen.

  • Publicerad 17:34, 3 dec 2018

För två veckor sedan presenterade minoritetsstyret Väsbyalliansen med moderaterna i spetsen sin budget för 2019–2021. I dag var det de rödgrönas tur att presentera sitt budgetförslag. Och platsen var symboliskt vald när Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kallade till pressträff i pysselrummet på barnbiblioteket i Messingen.

– Vi vill satsa på barnen och det syns i budgeten. Vi har investerat tydligt i skola, förskola, kulturskola och på kultur- och fritidsområdet. Vårt mål är att Upplands Väsby ska bli Sveriges bästa kommun att växa upp i, sa Mathias Bohman (S), oppositionsråd.

De rödgröna partierna vill skjuta till 28 miljoner kronor för att förbättra skolmiljöerna både in- och utvändigt.

– Om man skär ned på skolor och förskolor är det barn och unga som får betala. Vi vill fortsätta den satsning på barn och unga som vi inledde förra mandatperioden, säger Mathias Bohman (S).

Hållbart arbetsliv

Enligt Anders Rosén (V) är de rödgrönas drivkraft det sociala engagemanget och han nämner särskilt satsningar på ett hållbart arbetsliv. Däri ligger ett förslag på arbetstidsförkortning på äldreboenden till 30 timmars arbetsvecka.

– Vi vill spara på människorna. Det är många inom inte minst vård- och omsorg som slits ut i förtid, säger han.

En viktig punkt är också att locka lärare som vill jobba i Väsby.

– Vi ska förbättra samarbetet med VFU (verksamhetsförlagd utbildning) och satsa på fortbildning av förskollärare, säger han.

En punkt där oppositionen skiljer sig tydligt från minoritetsstyret är satsningen på bostäder. 400 per år, närmare bestämt.

– Vi ska inte bara bygga dyrt. Vi ska prova projekt där man pressar priserna. Vi jobbar bostadssocialt och ska ha nolltolerans mot hemlöshet, säger Anders Rosén.

Sol, mat och skog

Maria Tuvesson (MP) berättade om satsningar på solen, maten och värdet av skog.

– Vi vill ställa om till ett hållbart samhälle och öka takten i omställningen, sa hon.

Konkret innebär det en satsning på 20 miljoner kronor på solenergi, tillagningskök i Runby och Grimsta för att förbättra matkvaliteten med ekologiskt och närproducerat samt att bevara närliggande skogar.

– Det är viktigt att skydda de lokala skogarna, som till exempel Bergaskogen, Sandaskogen och Apoteksskogen, både som ekosystem och rekreation.

Frågan om fritidsgården Nav1:s placering har också varit omdebatterad.

– Nav1 är på rätt plats i Messingen. Den upplevda otryggheten i området har inget med Nav1 att göra, säger Anders Rosén (V).

Skattehöjning

Oppositionen föreslår en skattehöjning på tio öre till skillnad från Väsbyalliansen som föreslår en skattesänkning med samma belopp.

– Jag tror att Väsbyborna är beredda att betala för den fortsatta satsningen på våra barn och på klimatet, säger Maria Tuvesson (MP).

Väsbyalliansen har tidigare sagt att "de rödgröna lämnar efter sig en underfinansierad budget, minskat sparande och en ökad skuldsättning".

– Det är förvånande att de med den inställningen hittar utrymme för att sänka skatten och höja arvodena. Det för tankarna till "fake news", säger Mathias Bohman och fortsätter:

– Vi hamnade i topp i rankingen av Sveriges kommuners ekonomi för något halvår sedan.

UPPDATERING:

Under måndagen möte röstade kommunstyrelsen för att lägga fram Väsbyalliansens budget som huvudförslag under kommunfullmäktigemötet den 17 december. Sverigedemokraterna valde att lägg ner sina röster vid omröstningen i KS.

De rödgröna partierna har 19 av kommunfullmäktiges totalt 51 mandat och behöver således stöd från något mer parti för att få igenom sin budget.

Maria Tuvesson (MP), Mathias Bohman (S) och Anders Rosén (V) presenterade på måndagen oppositionens budget på en symboliskt vald plats: barnbiblioteket i Messingen. Foto: Charlotte Arwedsson

Utdrag ur oppositionens budget

Upprustning av skolmiljöer

Tillagningskök i Runby och Grimsta

Bygga 400 bostäder per år

Bygga skateparken

Behålla fritidsgården Nav1 i Messingen

Ingen stadsbyggnadsdag

Arbetstidsförkortning på äldreboende, 30 timmars arbetsvecka

Behålla trygghetsvärdar på idrottshallar

Hemtjänst i kommunal regi

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt