Ska rustas. Majoriteten och oppositionen är oense om Stadsbibliotekets framtid. Foto: Linda Gren

Oppositionen vill slänga ut McDonalds från Sveavägen

I mitten av maj kom beskedet att det enbart blir en stram renovering av Stadsbiblioteket och ingen utbyggnad. Nu rasar oppositionen som vill att förslaget görs om men i dag klubbades ärendet i fastighetsnämnden.

  • Publicerad 17:40, 18 jun 2019

Länge utreddes det om Stadsbiblioteket skulle rustas upp eller utvecklas och två olika förslag studerades parallellt. Det ena där man skulle ta basarerna mot Sveavägen i anspråk och renovera biblioteket invändigt. Och det andra, "renoveringsalternativet" kallat, där man bara skulle renovera invändigt och bygga en ny entré från Sveavägen, i en av lokalerna i gatuplan.

Upplagt för ny strid om basarerna vid Stadsbiblioteket

För en månad sedan kom dock beskedet att det blev ett tredje alternativ: en "stram renovering" av ekonomiska skäl.

Budgeten för renoveringen är 260 miljoner kronor och 2025 är planen att allt ska vara klart.

BESKEDET: Stadsbiblioteket byggs inte ut – ska renoveras

Inför dagens möte i fastighetsnämnden ville Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ att förslaget skulle avslås och att fastighetskontoret och kulturförvaltningen skulle få i uppdrag att komma med ett reviderat genomförandebeslut. Men ärendet klubbades.

– Det här förslaget håller så otroligt låg ambitionsnivå och vi tycker att det är dags att sätta ner foten. Det styr dessutom handlingsmöjligheter framöver. Om vi får förtroendet efter nästa val så kommer vi att ta fram resurser för att utveckla biblioteket. Nu finns det fyra verksamheter i basarerna. Behövs verkligen alla dem? Man satsar på bättre lokaler för McDonalds istället för läsytor för barn. Burgare ska gå före böcker. Vi vill se ett omtag, säger Olle Burell (S), oppositionsborgarråd.

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) svarar på kritiken:

– Låg ambitionsnivå är att inte göra något, vilket är vad Olle Burell och S gjorde under förra mandatperioden. Jag är stolt att vi, efter alla dessa år av utredningar och arkitekttävlingar, nu ska rusta upp en av Stockholms vackraste byggnader. Det vi gör nu är att städa upp efter Socialdemokraternas ansvarslöshet. De lät flera andra fastighetsprojekt bli alldeles för dyra, som till exempel Liljevalchs konsthall. Deras förslag att exempelvis ta basarerna i anspråk är ofinansierat och skulle kosta närmare en miljard kronor. Det är ekonomiskt vansinne, de har inte lärt sig, säger han.