Här, i kvarteret Krubban, blir det ny lekplats och mer grönyta. Foto: Per Brandt

Orangeri och lekplats – så blir nya parken på Östermalm

Ny lekplats med historiskt tema och ett orangeri där man ska kunna köpa växter. Här är planen för tomma plätten i hörnet Styrmansgatan/Linnégatan och den innehåller inget Nordens hus.

  • Publicerad 07:00, 13 jun 2017

För fyra år sedan anlade Statens fastighetsverk en trädgård, med odlingslådor för boende, i kvarteret Krubban på Östermalm.

Östermalmsnytt har tidigare skrivit om myndighetens planer på ett Nordens hus, en 4000 kvadratmeter stor byggnad i fyra till fem våningar, på den tomma marken i hörnet Styrmansgatan/Linnégatan. Huset skulle drivas av Föreningen Norden och tanken var "att skapa ett centrum och en mötesplats för det fräschaste och senaste när det gäller nordisk mat, musik, kultur och design".

Parken på Östermalm kan ge plats åt nordiskt skrytbygge

Men nu har planerna lagts på is och Föreningen Norden letar efter en annan plats. I stället planeras en lekplats med "historiskt tema", ett tiotal träd och nya sittmöbler samt två nya gräsytor kantade av gatsten.

Östermalm får ny park vid Krubban

Nya möblerna "ska inbjuda till såväl lek som avkoppling". Illustration: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Lekplatsen kommer att vara klar först nästa år men redan i mitten av juli kommer sittmöbler och grönytor på plats. Planen är att i framtiden bygga ett orangeri framför Malmgården.

Östermalm säger nej till Nordens Hus-förslag

– Vi vill skapa en oas för de boende i området. Tanken är att man ska kunna köpa växter och kanske en kopp kaffe i orangeriet. Vi tittar på olika möjligheter, säger Mary Anne Vardy, som tror att det kan bli verklighet inom ett par år.

Illustration: Andersson Jönsson Landskapsarkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De ordnade babyshower för gräsanden Mona

Nyheter Oväntade gästen fick stanna kvar på vännernas balkong vid Nytorget Dags att slopa begreppet "hönshjärna". Fåglar kan vara bra mycket smartare än vi tror. Åtminstone finsmakaren Mona, som valt att fostra sina barn i en takvåning vid en av stans mest prominenta...lördag 14/7 9:50

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Stationer fortsatt avstängda efter rulltrappshaveri: "Det är vansinne" Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:07