Orättvist? Föräldrar till barn på Hagaskolan vittnar om att de barn som äter sist sällan får den "goda" maten, eftersom den nästan alltid hinner ta slut. Bilden är en genrebild. Foto: Karin Nilsson

"Orättvis" skollunch väcker debatt i Vallentuna

Maten på Hagaskolan väcker debatt på sociala medier. Den populära lunchrätten tar ofta slut innan sista klassen hunnit dit, enligt föräldrar.

  • Publicerad 16:20, 20 nov 2019

Den senaste tiden har en skolmats-tråd i Facebookgruppen Nytt i Vallentuna gått varm. Föräldrar till barn på Hagaskolan säger att det har hänt flera gånger att deras barn kommit hem från skolan och sagt att maten tagit slut.

I samband med diskussionen gick Vallentuna kommun ut med ett pressmeddelande där de försäkrar om att det alltid finns mat till barnen i Vallentunas skolor.

Ibland händer det dock att den mest populära rätten tar slut, men då finns alltid ett annat alternativ medan kökspersonalen lagar fler portioner av den populära rätten, förklarar dem.

"Händer nästan dagligen"

VallentunaDirekt har pratat med en förälder som vill vara anonym.

– Min son tillhör den sista gruppen som käkar och han säger att det aldrig varit helt slut på mat. Det handlar om att den mat de vill ha är slut. Sen kan man ju ifrågasätta om man är dålig på att beräkna favoritmaten. Det händer nästan dagligen att mina barn, som äter två timmar emellan varandra, har fått olika mat, säger föräldern och fortsätter:

– Det är inte hållbart, det ska inte vara så att de fem sista klasserna som äter aldrig ska få den goda maten.

Charlotte Müntzing är kostchef i Vallentuna kommun.

"En utmaning"

– Att beräkna portionsmängder så att alla får den rätt de önskar och samtidigt hålla nere matsvinn är en utmaning. Varje kökschef samlar på sig information om vilka maträtter som är populära och hur mycket som brukar gå åt, skriver hon i ett mejl till VallentunaDirekt.

Enligt henne är det inte alltid som eleverna väljer den rätt som personalen bedömt som mest populär, eller äter i de mängder som de planerat för.

– Här ser vi ett viktigt gemensamt arbete i att minska på matsvinnet, då det slängs en hel del skolmat. Men det finns alltid mat, så ingen behöver gå hungrig från matsalen. Det är i så fall ett val man gör som lunchgäst.

Charlotte Müntzing uppmanar både föräldrar och barn att kontakta respektive skolas kök om man har frågor.

Enligt Hagaskolans föräldraförening har man en dialog med rektorn på skolan.

Stockholm Direkt